Anders Danielsen Lie: – Jeg er redd for å gjøre feil hele tiden ⋆ Kontekst
En mann svever med dressjakke
Foto: Massimo Leardini
Podkast

– Noe av det farligste du kan gjøre, er å vurdere om noe er bra eller dårlig

Artist, skuespiller og lege Anders Danielsen Lie frykter å miste den personlige forbindelsen han har til den kreative prosessen.

Det er flere sider av Anders Danielsen Lie, som for mange er mest kjent som skuespiller – blant annet i Joachim Triers prisbelønnede Oslo-trilogi.

Foruten å jobbe som lege og skuespiller, er Lie artist. I 2011 ga han ut debutalbumet This is Autism, og har nå gitt ut albumet Idiosyncrasy basert på kassettopptakene sine fra 80- og 90-tallet.

Lie synes selv han ikke er noen stor musiker, men for han fungerer musikken som et fristed og et kreativt utløp hvor han kan eksperimentere uten begrensninger og forventninger.

I den nyeste episoden av Popkammeret, snakker Lie med programleder Einar Stray samtidig om ambivalensen han føler rundt det å gjøre en karriere ut av musikken, i frykt for å miste den personlige forbindelsen han har til den kreative prosessen.

– Jeg er avhengig av å være i nåtid. Vurderingen skal skje etterpå. Både som skuespiller og musiker er jeg redd for å gjøre feil hele tiden, sier Danielsen Lie.

Hør episoden her:

En viktig del av Lies musikalske praksis er bruk av gamle kassettopptak fra sin egen oppvekst, som han blander med moderne produksjonsteknikker for å skape et lydbilde som fanger opp ulike tidsepoker i hans liv.

I samtalen med Stray, snakker Lie også om inspirasjon fra filmverdenen, spesielt konseptet med å lage en «mosaikk av tid» gjennom redigering av scener fra ulike tidspunkter.

Denne tilnærmingen påvirker også hans musikalske arbeid, der han eksperimenterer med å sette sammen ulike lydfragmenter fra forskjellige perioder i sitt liv for å skape en sammenhengende og personlig musikalsk opplevelse.

– Noe av det farligste du kan gjøre, er å vurdere om noe er bra eller dårlig, sier han om å prosessen ved å utøve improvisasjonsmusikk.

I tillegg: Å snakke «ganske mye» med Herbie Hancock, om Keith Jarret, Serena Maneesh, kvart-akkorder, musikknerding med Joachim Trier og mye mer.

Hør episoden her i saken, eller der du hører podkast fra torsdag denne uken.