Hør Marte Eberson i Popkammeret 🔊 ⋆ Kontekst
Marte Eberson, Popkammeret
Foto: Birthe Magnussen
Podkast

Gleden ved å lage musikk – og å gå til psykolog

Kritikerroste Marte Eberson om sin tyngste stund, å «nesten ikke få puste» under en Coachella-opptreden, og en sår feide med Highasakite.

Det er ikke enkelt å gå fra et av landets mest aktive og suksessrike band, Highasakite, til å plutselig måtte bryte med gruppa og finne sin egen vei.

Og ifølge Eberson, som gjester Einar Stray i den nyeste episoden av podkasten Popkammeret, var det en noe vaklende start:

– Rett etter jeg var ferdig i Highasakite prøvde jeg å være frilanser i bandet til forskjellige folk. Jeg følte meg så utrolig uproff og rar. Jeg kunne liksom ikke si at jeg var nervøs for spilling, fordi jeg var jo bare «hired gun». Jeg måtte jo bare komme, være profesjonell og spille bra.

Men i løpet av de siste årene har Marte Eberson funnet frem til en kritikerrost karriere og soloprosjekt hun er trives med. Hun har spilt med både sin egen far Jon Eberson, Hedvig Mollestad, Ane Brun til Alan Walker.

– Jeg sto på scenen på Coachella Festival i Los Angeles med Alan Walker og fikk nesten angst. Det føltes som jeg ikke fikk puste og fingrene mine var klissvåte av svette, sier Eberson i Popkammeret.

Det nye soloalbumet hennes Free oser imidlertid av drømmende retro-pop med nikk til jazzen og funken, inspirert av både opp- og nedturer:

– Jeg satt alene i et digert hus i Nittedal i tre-fire måneder. Samboeren min og jeg hadde gjort det slutt i jula og andre Covid-nedstenging var et faktum. Jeg har aldri noensinne har hatt det så tungt. Men så fant jeg frem til diskobassen, sier Eberson.

– Der satt jeg og følte jeg hadde min egen fest under den mørkeste tida. Jeg drakk øl, spilte musikk og koste meg så innmari. Jeg følte meg så utrolig fri fra alt. Det hadde plutselig ingenting å si at det var nedstenging, at det bare meg der. Det var akkurat som om det åpnet seg hundre dører til kreativitet. Tenk at det å lage musikk kan skape sånn glede, i kombinasjon med å gå til psykolog selvfølgelig.

Hør Popkammeret: Marte Eberson her i artikkelen, på Spotify eller der du hører podkast.