Kritikken mot publikumsbegrensningen øker i styrke ⋆ Kontekst
Kvinne med kort blondt hår sett fra siden, snakker
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker å øke publikumsgrensen på kulturarrangementer.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Nyheter

Kritikken mot publikumsbegrensningen øker i styrke

At det må en ny vurdering til for å kunne åpne for flere enn 200 publikummere, er fordummende, mener Høyre. Også kulturlivet krever at det åpnes for flere.

Denne uka kan en mer fleksibel løsning for å øke publikumsgrensen på arrangementer være på plass, håper kulturministrer Anette Trettebergstuen (Ap).

– Det er mange små og store festivaler utover vinteren vi håper at kan få flere gjester, sier hun til NRK søndag.

Torsdag oppjusterte regjeringen antallsbegrensningen fra 50 til 200, men det er ikke godt nok, mener flere i kulturlivet. Samtidig varslet Trettebergstuen at hun har bedt helsemyndighetene vurdere muligheten av andre løsninger.

– Vi må ha en smidigere løsning hvor man ser an antall folk opp mot antall kvadratmeter og innganger, slik at flest mulig kan gå på forskjellige arrangementer, sier Trettebergstuen.

Skarpe reaksjoner

De nye tiltakene gjelder inntil videre i fire uker. Men kulturministeren håper å komme med nye antallsbegrensninger lenge før det.

– Forhåpentligvis innen en ukes tid. Det er mange små og store festivaler utover vinteren vi håper at kan få flere gjester, sier hun.

Flere i kulturbransjen har reagert skarpt på antallsbegrensningene. Fredag la organisasjonen Scenekvelder fram tall som antyder at det har vært lite, om noen, videresmitte fra større kulturarrangementer.

Søndag kom også Høyres kulturpolitiske talsperson Tage Pettersen på banen.–

Fordummende

Han viser til at Solberg-regjeringen både åpnet for koronasertifikat for å komme inn på store arrangementer og i perioder åpnet for både prosentvis kapasitet og kohorter på 200 publikummere samtidig.

– Derfor blir det bare fordummende når Trettebergstuen sier at alt må utredes på nytt for å slippe inn flere enn 200, sier han.

En løsning må på plass så fort som overhodet mulig, krever Pettersen.

– Videre må regjeringen legge fram en vurdering av koronasertifikat som mange av partiene på Stortinget har etterspurt siden tidlig i desember, sier han.– Komisk

Leder Rasmus Sandnes for Euforum Holding, som eier Telenor Arena, mener antallsbegrensningen er komisk. Telenor Arena har med sine 10.000 kvadratmeter en kapasitet på 25.000 publikummere.

– Det virker som de bare har tatt et tall, sier han til Dagbladet.

Også direktør Per-Ole Moen i Oslo Spektrum, som har sitteplass til 8.500 publikummere, mener det framstår som om tallet 200 er «tatt ut av løse lufta».