– Vi forventer en klar og tydelig kulturminister ⋆ Kontekst
Lubna Boby Jaffery (Ap) i Stortinget
Lubna Jaffery (Ap) er utnevnt til ny kultur- og likestillingsminister. Creo ber henne følge med på blant annet kulturnæringen og grunnskolen. Foto:Stian Lysberg Solum / NTB
Nyheter

Lubna Jaffery er ny kulturminister

Jaffery tar over etter Anette Trettebergstuen. – Vi forventer en klar og tydelig kulturminister, sier Creo.

Lubna Jaffery (Ap) er utnevnt som ny kultur- og likestillingsminister etter at Anette Trettebergstuen måtte gå av etter brudd på habilitetsreglene.

Det ble bekreftet i dag, etter at flere medier denne uken har rapportert at Jaffery var den mest aktuelle kandidaten.

Jaffery satt inntil utnevnelsen på Stortinget som medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, hvor hun var fast møtende vararepresentant for arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen. Hun var tidligere byråd for arbeid, sosial og bolig i Bergen kommune.

Hun ble tidligere i juni utnevnt til å lede Stortingets arbeid med Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Jaffery har også erfaring fra departementet hun nå overtar ansvaret for, som statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, senere kun Kulturdepartementet fra oktober 2009 frem til mars 2012.

Hun har også hatt en rekke verv innen kulturfeltet, blant annet som styreleder i Riksscenen, som hun nå sier fra seg.

Håper Jaffery rydder opp i kulturnæringen

– Gratulerer til Lubna Jaffery som ny kultur- og likestillingsminister, skriver Creos forbundsleder Hans Ole Rian i en uttalelse.

– Vi Creo er svært glade for at denne svært viktige jobben går til en erfaren, dedikert og kunnskapsrik politiker – med solid stortingserfaring, og med lang erfaring fra kunst- og kulturlivet. Vi ser frem til et like tett og godt samarbeid med henne som med hennes forgjengere, og ønsker å bidra med all vår kunnskap og kompetanse til beste for alle som har sitt virke i alle de forskjellige kunst- og kulturbransjene, og til beste for det norske og internasjonale samfunnet.

Rian trekker frem anstendige lønns- og arbeidsforhold i kulturbransjene, en opprydding i næringsoppdragene, bedring av de sosiale ordningene for selvstendig næringsdrivende og et fokus på grunnutdanning i praktiske og estetiske fag som store arbeidsoppgaver for den nye statsråden.

– Vi forventer en klar og tydelig kulturminister, og en minister som tør å utfordre for eksempel NRK, privatteatrene, kulturscenene og andre aktører i det private kulturområdet, og fylkeskommuner og kommuner som engasjerer kulturarbeidere i den kulturelle skolesekken, skriver Rian om næringsoppryddingen.

Forkjemper for merking av reklame

Jaffery er født og oppvokst i Bergen med pakistanske foreldre. Hun har vært en aktiv forkjemper for at 16-åringer skal kunne stemme i kommune- og fylkestingsvalg.

Jaffery var også aktiv pådriver av merking av retusjert reklame, som senere ble lov, og som fort viste seg å være en feilslått affære.

Sammen med Hadia Tajik og Kamzy Gunaratnam tok hun i vinter til orde for at Shabana Rehman burde få begravelse på statens regning, noe hun fikk.