Koronanødrop fra svenske danseband: – En hel kultur kan dø ut ⋆ Kontekst
Notis

Koronanødrop fra svenske danseband: – En hel kultur kan dø ut

46 svenske danseband, blant dem velkjente størrelser som Vikingarna og Lasse Stefanz, har undertegnet et nødrop om hjelp – rettet til myndighetene i Sverige.

– En hel kultur kan dø ut. Her må vi ha en samlet front, sier Casanovas-sanger og keyboardist Henrik Sethsson, som er blant dem som har signert oppropet, til SVT.

Alle turnerende svenske danseband har skrevet under, i likhet med organisasjoner og arrangører. Dansebandbransjen i Sverige har under hele koronapandemien varslet om katastrofale forhold, og det nye oppropet krever at kriteriene for å få støtte endres umiddelbart.

Man mener for få danseband omfattes av støtten, og at ordningen er utformet altfor innviklet. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter lovet før helgen «snarlig dialog» og at det vil komme støtte, uten å kunne si når.

Dansebanddans gir ingen mulighet til å holde avstand, og har derfor hatt vanskelig for å overleve under pandemien. Selv ikke da restriksjonene ble lettet i Sverige rakk bransjen å komme seg på beina igjen, skriver SVT som siterer en arrangør som melder om et publikumstap på 75 prosent i dagens situasjon.

Thomas Deutgen, dansbandsexpert og sjefredaktør för dansebandsmagasinet «Får jag lov» er blant dem som tok initiativ til oppropet. Han sier at besøktstapet ble mye større enn bransjen forventet. Blant årsakene er det han kaller «en enorm polarisering» mellom vaksinerte og uvaksinerte danseglade, blant annet når arrangører velger å kun slippe inn vaksinerte.

– Utrolig mange av dem som er flittige dansegjester er uvaksinerte, og i tillegg til det svært sinte. De har ingen forståelse for at dans som uttrykksform er svært intim og nære, sier Deutgen til Expressen.