Siste dansen gjenstår for Ole Ivars ⋆ Kontekst
Notis

Siste dansen gjenstår for Ole Ivars

Nå bekrefter Ole Ivars det som navnet på vårturneen ba bud om: Det legendariske dansebandet har bestemt seg for å legge inn årene.

Det blir høsten 2023, opplyser William Kristoffersen til NTB. Da skal Ole Ivars ha spilt seg gjennom avskjedsturneen som bandet har kalt «Den siste dansen».

Den starter i september, og vil ta Ole Ivars til det Kristoffersen kaller diverse dansearenaer i landet. Det blir også noen flere kulturhuskonserter også – slik bandet gjorde på vårparten under konserttittelen som hintet om hva som var i vente: «Takk for alle fine år». Bandet ser for seg totalt 40–50 konserter/dans/show før de «legger inn årene høsten 2023», heter det i pressemeldingen.

– Vi vil prøve å fordele dans og konsert-oppdragene slik at fansen i det langstrakte landet Norge kan få oppleve oss en gang til, sier William Kristoffersen, og legger ikke skjul på at det «selvfølgelig blir litt vemodig med en avskjedsturné».

– Men så lenge vi kan være friske nok til å stå på scenen i vårt 58. år som band, er jo det en glede og en seier i seg selv, tilføyer han.

Takknemlige

Ole Ivars er opp gjennom årene blitt regnet som selve lokomotivet i norsk dansebandbransje, og William Kristoffersen – som er bandets låtskriver – trekker togparallellen videre.

– Det er også med en stor grad av takknemlighet og ydmykhet vi legger ut på reisen mot endestasjonen. Vi fremfører egne låter, for et publikum som venter på oss, sier han.

Og forteller at fra midten av 1980-tallet var hans mål som låtskriver at Ole Ivars skulle våge seg litt utenfor det han kaller den tryggeste, etablerte stien – som var å oversette utenlandske hits.

– Vi vant faktisk den kampen selv om det tok lang tid. Når hele salen og arenaen i dag, høyere enn noen gang, synger med på «Kongen av campingplassen» og «Jag trodde änglarna fanns», føles det lettere å trekke seg tilbake, være litt stolt og gjøre det i visshet om at man har gjort en god del riktig frem mot «Den siste dansen», sier Kristoffersen til NTB.

Sterk rekke

Bandets gründer Ole Ødegård (76) og Arne Willy Foss (76) har begge vært med fra starten i 1964, og stiller på scenen med William Kristoffersen (70), Bjørn Elvestad (68), Morten Nyhus (66) og Espen Hagen Olsen (36). Sistnevnte kom med som vokalist i 2018, da Tore Halvorsen sluttet.

Ole Ivars har gitt ut 37 studioalbum, fått åtte Spellemannpriser og mottatt flere titalls gull- og platinatrofeer, opplyser Kristoffersen.

De ble kåret til «Tidenes Norske Danseband» av NRK i 2004. Selv har William Kristoffersen mottatt Kongens fortjenstmedalje for sin store produksjon av låter for bandet. Blant dem «Jag trodde änglarna fanns», «Nei, så tjukk du har blitt» og «Kongen av campingplassen».

– De store ting i livet

I 2014 gikk Ole Ivars-låtene til scenen i musikalen «En får væra som en er», først på Torshovteatret – senere hele veien inn på hovedscenen på Nationaltheatret. Da dansebandet entret finkulturen lød det fra daværende teatersjef og regissør Hanne Tømta om musikken deres:

– Det er fantastisk flotte sanger, med herlige tekster om de store ting i livet sagt på en enkel og begripelig måte.