K-pop-fansen strømmer til kinosalene for å se BTS live ⋆ Kontekst
Filmplakat av K-pop-badet BTS i dress og joggedress
«BTS Permission to Dance On Stage» livesendes på kinoer i 60 land, i Norge vil den foreløpig vises i Bergen og Oslo. Foto:NF Kino
Nyheter

K-pop-fansen strømmer til kinosalene for å se BTS live

Kinokonserter solgte ut halve Colosseum i Oslo, allerede før Nordisk Film Kino fikk promotert dem på nettsiden.

12. mars går K-popbandet BTS på scenen i Seoul for å spille to konserter, som sendes live på kino over hele verden.

NTB melder onsdag ettermiddag at da billettene til kinovisningene av konserten «BTS Permission to Dance On Stage»» ble lagt ut i Sverige ble de utsolgt på tre minutter. I hvert fall når det gjelder de første billettene som ble lagt ut for salg.

Kjempefornøyd

Norge kan ikke vise til riktig det samme, men det er ifølge programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino ikke fordi BTS-konserten har solgt noe mindre her. Derimot handler det om størrelsen på kinosalene der konsertsendingen skjer.

– Vi har satt den opp på Colosseum i Oslo, og det er en sal som tar nesten 900 gjester. Halvparten er solgt allerede, før visningene er skikkelig promotert, så vi er kjempefornøyd, sier Berg til Kontekst.

Kvinne med langt hår og sort jakke ute på gaten
Programdirektør Christin Berg i NF kino sier det kan bli flere forestillinger – om fansen vil. Foto:NF Kino

– Vi solgte jo omtrent 1000 billetter uten å ha informert i noen kanaler. Det i seg selv er jo helt utrolig. Her har fansen funnet frem på våre sider uten at det lå hverken bilde eller tekst der, kun tittelen. Det sier jo noe om hvor sinnsykt engasjerte denne fansen er, understreker Berg.

Kan bli flere forestillinger

Hun påpeker at dette i tillegg er snakk om forestillinger tidlig lørdag formiddag, noe som gjør salget enda bedre. De færreste filmer kan nemlig vise til tilsvarende interesse, i hvert fall på det tidspunktet på døgnet.

Konsertstrømmingen skal i tillegg til Oslo også skje på Lagunen i Bergen. Begge steder vil det være aktuelt med flere visninger, dersom billettsalget tilsier det.

– Vil denne form for konsertfilm være noe kinoene satser på fremover?

– Det er ikke nytt at vi gjør dette. Vi har hatt k-pop-konserter tidligere, med fulle hus. Og vi vil vise det vi kan av live-konserter, når vi får tilbud om det. Men det er jo ekstra gøy når det er sånn interesse for det som det er for BTS.

Filmer folk vil se

– Mange i kulturlivet melder at de sliter med billettsalget, men det gjelder ikke dere?

– I hvert fall ikke når det gjelder den fansen her. Vi skjønner at noen holder litt tilbake, og er litt avventende. Men vi så jo med Spiderman at folk ikke nølte med å gå på kino. Har vi filmer våre kinogjester vil se, så kommer de tilbake på kino.

– Vi kan jo merke at de voksne aldersgruppene kanskje er litt avventende. Men, selv på Gimle Kino, med en overvekt av voksne kinogjester, har vi fulle saler når det er filmer og arrangement som trekker, for eksempel både i kveld og i morgen.

Tilviste seter

Årsakene til at det synes som kinoene trekker mer publikum enn hva for eksempel flere konsertarrangører melder om, tror hun er flere.

– Det å sitte på et tilvist sete kan kanskje virke mindre skummelt enn å stå i en konsertsal. For folk må jo vennes til å ta i bruk kulturtilbudene igjen.

– Men ennå viktigere er det nok at kino er et lavterskeltilbud. Det er alltid en film å se på kino. Det krever som oftest ingen planlegging, noe som har vært vanskelig å gjøre de siste to årene.

Hun understreker at kinoene har vært pålagt de samme restriksjoner som teatrene de siste to årene. Det har derfor også vært permitteringer hos dem, og det har til tider vært utfordrende å skaffe nok bemanning. Samtidig har det vært enklere for kinoene å åpne nærmest på dagen, de gangene det har skjedd, ettersom de har hatt filmer tilgjengelig for visning.

«BTS Permission to Dance On Stage» livesendes på kinoer i 60 land på 12. mars. Denne uken meldte Big Hit Music på Twitter at de skal gjøre fire konserter i Las Vegas i april, fordelt over to helger. BTS satser også der på livestrømming til kinoer og på nett i tillegg til livepublikummet.