Fra Coldplay til ballett og opera: Økning i kinoinnhold som ikke er vanlig film ⋆ Kontekst
Notis

Fra Coldplay til ballett og opera: Økning i kinoinnhold som ikke er vanlig film

Norske kinoer fylles av stadig mer nytt innhold som ikke er film – og sendes på direkten. Et eksempel er den satellittoverførte Coldplay-konserten i Argentina.

Den blir å se på tusenvis av kinoer i over 70 land, og her til lands vil fem norske kinoer vise overføringen av konserten fra River Plate Stadium i Buenos Aires 29. oktober – som er del av Coldplays «Music Of The Spheres»-turné.

– Dette er ferskvare. Dette er som å være der det skjer. Lerretet er enormt, lyden av beste kvalitet. Dette er også en trend som er miljøvennlig. Du trenger ikke å reise verden rundt for å være til stede. Du kan oppleve det på nettopp din lokale kino, sier Cathrine Haugen, som leder denne satsingen hos Nordisk Film Kino og sier dette har kommet sterkt de siste årene.

I 2022 regner Nordisk Film Kino å lande på totalt 230 eventer, som omfatter opera, ballett, konserter, E-sport med mere – en solid økning fra før pandemien: I 2018 var det 180 eventer.

Før Coldplay inntar fem norske kinoer vises Metropolitan-operaen i New York sin forestilling «Medea» på tre kinoer 22. oktober. 16. november blir det direktesendt, britisk ballett på én kino. Samtidig er det også flere visninger av litauisk film, og en animefilm som vises på 14 kinoer.

– Mange ulike miljøer med ulike interesser i alle aldre kommer på eventene våre. Dette er ofte interesser som massemediene prioriterer lavt på grunn av manglende bredde. Men det er grupper med veldig stort engasjement for sine interesser. Til sammen er det stor bredde og mange tusen nordmenn som benytter seg av dette tilbudet, avrunder Haugen.