Jan Martin Smørdal er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2022 ⋆ Kontekst
Notis

Jan Martin Smørdal er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2022

Nordheimprisen blir i år utdelt på MUNCH 16. september i forbindelse med en portrettkonsert med verk av prisvinneren.

Prisen overrekkes av statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i Kultur- og likestillingsdepartementet. Vinneren mottar et diplom samt prisbeløpet på kr. 200.000,-.

Jan Martin Smørdal er komponist og musiker, medstifter og medlem av Ensemble neoN. Smørdal har først og fremst bakgrunn fra bandmiljøer, med fokus på eksperimentering og improvisasjon. I løpet av de siste 15 årene er han blitt en etterspurt og svært aktiv komponist. Han arbeider med soloformat, kammerbesetninger, sinfonietta, kor, orkester, og installasjoner. Arbeidene hans tar ofte utgangspunkt i imitasjonsreaksjoner, og henter inspirasjon fra flokkdannelser i naturen.

Fra juryens begrunnelse om prisvinneren:

«Prisvinneren er en pioner i sitt fordomsfrie forhold til musikalske sjangre og musikkproduksjon. Erfaring og kompetanse fra ulike musikkstiler, også som utøver i pop- og jazz-feltet, bidrar til klanglig sensitivitet og originalitet. I noen av hans beste verker er rollene som komponist og produsent (som i popmusikk) umulig å skille, noe som ofte fører til et helt unikt lydunivers, hvor hver detalj framstår villet og musikalsk reflektert.

Han er inkluderende i sitt samarbeid med musikere og solister, som ofte bidrar med vesentlige kreative bidrag inn i komposisjonene. I denne inkluderende og åpne holdningen ligger en tilgjengelighet, en umiddelbarhet, som om musikken sier vær så god, stig på, kom innenfor, det er plass til deg også! Prisvinnerens originale komposisjonspraksis bidrar til å bevege musikkfeltet.»

Om Nordheim-prisen:

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med komponistens 70-årsdag. Prisen blir delt ut annet hvert år under Ultimafestivalen.

Årets Ultima går av stabelen 15. – 24. september.