Sigurd Hole vinner prestisjetung internasjonal pris ⋆ Kontekst
Notis

Sigurd Hole vinner prestisjetung internasjonal pris

Bassist og komponist Sigurd Hole har vunnet den prestisjetunge prisen «German Record Critics’ Award» i kategorien «Crossover Productions», for sitt album Roraima. Vinnere i alle kategorier er nå annonsert og prisen er sagt å være musikkanmelderiet-verdens sin mest anerkjente utmerkelse.

Utdrag fra jurybegrunnelsen sier følgende:

Jungellyder fra Amazonas, kvitring, fuglekall fører lytteren til den nordligste regionen av Brasil: til Roraima, hjemmet til Yanomami, som er utrydningstruet på grunn av hensynsløs skogrydding.

Stykket med samme navn av den norske kontrabassisten Sigurd Hole innlemmer de naturlige stemmene i komposisjonen, blant annet ropet til rødnebbtukanen i improvisasjonene – her utestående: perkusjonisten Per Oddvar Johansen – utvides til lydlandskap som også inkludere skapelsesmyten, som sjamanen Davi Kopenawa fortalte om i boken «The Falling Sky». Musikken forsvinner som en sørgmodig begravelsesmarsj. Resten tilhører regnskogen, som ser ut til å gråte.

– Jeg er utrolig glad og stolt over å få denne prisen! En slik kritikerpris i konkurranse med utgivelser fra hele verden henger høyt, og jeg er veldig takknemlig for at både musikken jeg har skrevet og ikke minst ensemblets fantastiske prestasjon på albumet blir verdsatt på denne måten, sier Hole i en pressemelding.

Sigurd Holes slapp albumet «Roraima» 18 februar 2022.

Den tyske platekritikerprisen; «German Record Critics’ Award» / «Preis der deutschen Schallplattenkritik» samler musikkritikere og journalister fra Tyskland, Østerrike og Sveits for å hedre fremragende musikk- og spoken word-produksjoner. Juryen består av rundt 160 160 musikkritikere, forfattere, musikkvitere og redaktører.