Jazzprisen: Ny prisutdeling skal hedre hele feltet ⋆ Kontekst
Mann holder opp blomsterbukett og j-formet pris
HEDER: Erling Aksdal mottok den første Jazzprisen for sitt lange arbeid som pedagog, faglig leder og jazzformidler ved NTNU. Foto:Arne Hauge
Nyheter

Jazzprisen: Ny prisutdeling skal hedre hele feltet

Norsk Jazzforum samler alle sine priser og legger til noen nye kategorier under prisutdeling neste år. Jazzprisen ble lansert med hederspris til Erling Aksdal.

Norsk Jazzforum lanserte tirsdag Jazzprisen – en frittstående prisutdeling som skal feire norsk jazz.

Jazzprisen-utdelingen skal skje 15. april 2023 under Jazzforums landsmøte i Skien samme helg.

– Men hvorfor trengs det nok en musikkpris?

– Jazzprisen er et initiativ for å hedre, samle og synliggjøre det brede, blomstrende musikklivet jazzen omfatter, forklarer fagansvarlig Roy Jahrn Holtan i Norsk jazzforum.

– Vi ønsker at jazzutøvere her til lands skal få samme anerkjennelse som de har internasjonalt.

Mann med briller, to-dagersskjedd og kort mørkt hår smiler
Fagansvarlig Roy Jahrn Holtan i Norsk jazzforum mener norske jazzmusikere forteller at prisen skal vise frem og hedre den grenseløse norske jazzen. Foto:Norsk Jazzforum

Inspirasjon til selve utdelingen kommer også fra utlandet, nærmere bestemt Danish Music Award Jazz og P2 Jazzkatten i Sverige.

Skal hedre folk både foran og bak scenen

Prosjektet har sitt utspring i Buddy-prisen, den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet siden 50-tallet, som i likhet med Årets jazzklubb og Storbandprisen innlemmes i Jazzprisen sammen med nye kategorier for flere foran på, bak og rundt scenen.

– Det vil være en pris for hele feltet, sier Holtan.

– Levende musikk og utgivelser vil prege programmet, men det vil ikke deles ut priser for enkeltutgivelser og enkeltopplevelser på samme måte som i andre prisutdelinger.

– I mylderet av alle andre priser, hva vil gjøre denne prisutdelingen viktig?

– Vi ser at slike priser for et helt felt kan ha mye for seg. Lokalt og nasjonalt skal Jazzprisen oppmuntre til aktivitet, bygge miljø og støtte positive tilvekster.

Ifølge Holtan er noe av hensikten med Jazzprisen at den skal virke samlende for hele jazzfeltet på tvers av landet, og at et felles engasjement vil smitte over til mulige nye publikummere utover det han kaller «jazzfamilien».

– En prisfest er bra når den bidrar til å synliggjøre arbeid som ellers er usynlig og ukjent for mange, på en staselig og gøyal måte.

Holtan mener også at det etter to år med pandemi er det viktig med noe festlig, som en happening á la Humorprisen.

– Det er viktig å samles igjen, og kjenne på et fellesskap.

– Vi har derfor valgt å kombinere utdelingen med landsmøtet, hvor store deler av jazzfeltet er til stede. Vi vil jobbe med lokale og regionale aktører, og tror det kan gi synergier. I tillegg til at NRK blir med som mediepartner, som bidrar til bredere dekning nasjonalt, sier Holtan.

Hederspris til Erling Aksdal

Jazzprisen ble lansert i forbindelse med den første utdelingen av Norsk Jazzforums hederspris. Prisen gikk til Erling Aksdal, faglig leder for jazzlinjen på NTNU, som gjennom mange tiår spilt en betydningsfull rolle i jazz-Norge som pedagog, organisator og musiker.

Mann med blomster og J-formet pris i hendene og kvinne i grønn jakke
Norsk jazzforums Hederspris ble delt ut i Kammersalen på Olavskvartalet campus. Foto:Arne Hauge

I juryens begrunnelse står det blant annet:

Erling Aksdal har gjennom mange tiår spilt en betydningsfull rolle i jazz-Norge som pedagog, organisator og musiker. Han er høyt verdsatt av jazzkolleger og ikke minst av tidligere og nåværende studenter ved jazzlinja i Trondheim.

Siden han ble ansatt på jazzlinja på starten av 90-tallet, har Aksdal sammen med John Pål Inderberg vært en nøkkelperson i utviklingen av jazzlinje-metodikken, som ofte trekkes frem som en av hovedårsakene til jazzlinjas suksess.

80- og 90-tallet var Aksdals mest aktive periode som utøver, og han medvirket på plater og turneer med en rekke betydningsfulle internasjonale musikere som Chet Baker, Lee Konitz, Warne Marsh og Elvin Jones. Av norske musikere har han spilt med blant andre Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg, Bjørn Johansen, Bjarne Nerem, Asmund Bjørken, Torgrim Sollid, Jan Allan, Eldbjørg Raknes, Espen Rud, Tore Brunborg, Elin Rosseland, Jan Garbarek, Jan Erik Kongshaug og Karin Krog, og har bidratt på en rekke utgivelser.

Aksdal har også engasjert seg i en rekke organisasjoner både i og utenfor jazzfeltet.

Ingenting uten studentene

En rørt Aksdal fortalte under prisoverrekkelsen at han ikke hadde vært noe uten de fantastiske studentene. I følge en pressemelding er han heller ikke egentlig en tilhenger av priser.

– Men jeg grein når jeg kom inn hit og jeg griner nå, for denne for denne jobben har vært noe av det viktigste jeg har gjort i livet mitt, sa Aksdal til stor applaus.

Unike statuetter

Med kunngjøringen av Jazzprisen ble også prisstatuettene vist frem. Prisene er designet av Nick Alexander og produseres av Utoplast. Hver pris er formet som en «J» og er laget av komprimert og resirkulert plast.

Hver pris blir helt unik for hver vinner og resultatet blir aldri helt den samme for hver gang den presses. Gjennom å bruke ulik farget plast og plast fra ulike kilder vil det være noe eget ved hver eneste pris.