Komponistene Vaage og Torvund nominert til Nordisk råds musikkpris ⋆ Kontekst
Notis

Komponistene Vaage og Torvund nominert til Nordisk råds musikkpris

De to norske samtidskomponistene Knut Vaage og Øyvind Torvund er nominert til Nordisk råds musikkpris 2022.

Prisen, som siden 1965 har vært utdelt til skapende og utøvende av musikk på høyt kunstnerisk nivå, skal i år gis til et verk av en nålevende komponist.

Knut Vaage (f. 1961) er nominert for sitt 2020-verk «Hybrid Spetakkel» for solocello, ensemble, elektronisk og visuell. «Tankevekkende og poetisk og åpner for nye sanseopplevelser», heter det i begrunnelsen.

Vaage har i flere prosjekter utforsket grensene mellom improvisasjon og komposisjon så vel som akustisk og elektronisk hybridlyd. I «Hybrid Spetakkel» har han forsterket små, vanligvis uhørte lyder fra instrumenter gjennom kraftig elektronisk programmering. Over denne elektroakustiske lydverdenen legges det på lys, laser og video, noe som «bygger opp en musikalsk og visuell opplevelse i flere lag».

Det er 2017-verket «The Exotica Album», uroppført av det akustisk baserte samtidsensemblet BIT20 i møte med improvisatørene Jørgen Trææn og Kjetil Møster, som innbringer Øyvind Torvund (f. 1976) hans nominasjon til Nordisk råds musikkpris.

Torvund beskrives som en av Norges mest særpregede samtidskomponister, og i «The Exotica Album» henspiller han på en form for såkalt «eksotika» – Stillehavs-instrumenter og fuglesang – populært innen underholdningsmusikken i USA på 1950- og 60-tallet, og gjenskapt på 1990-tallet som del av loungemusikken. Men han gjør sin egen vri, der han også inkluderer elementer fra den tidlige elektroniske musikken.

De to norske komponistene kappes med disse kollegene fra de andre nordiske landene, og vinneren utropes 1. november:

Fra Danmark: «enTmenschT» av Line Tjørnhøj og «Whyt 030» av SØS Gunver Ryberg. Fra Finland «Alma!» av Minna Leinonen og «Uni johon herään» av Yona. Nominert fra Færøyene er «1902» av Unn Paturson, mens Grønlands nominerte er «Visualize Happiness» av Andachan. Islands nominerte er «VÍDDIR» av Bára Gísladóttir og «Mother Melancholia» av Sóley Stefánsdóttir, mens Sverige er nominert for «Diversity» av Ebo Krdum og «Silent Earth» av Karin Rehnqvist.