Forlot Russland – nå blir han å se i en hovedrolle med Nasjonalballetten ⋆ Kontekst
Notis

Forlot Russland – nå blir han å se i en hovedrolle med Nasjonalballetten

Når teppet går opp for Nasjonalballettens «Giselle» 3. september, står Xander Parish på scenen som Albrecht sammen med Whitney Jensen, som danser tittelrollen.

Xander Parish er den første britiske danseren som ble solist ved den prestisjefylte Mariinskij-balletten i St. Petersburg. Da krigen i Ukraina var et faktum, forlot Parish Russland sammen med sin kone og kompanikollega Anastasia Demidova, kun to dager før han skulle stå på scenen i rollen han nå gjør hos Nasjonalballetten.

Parish kunngjorde at han ikke ville vende tilbake til Russland før freden kommer, og Parish og Demidova danser nå begge for Nasjonalballetten i Oslo, fremgår det av pressemeldingen.

– Jeg fryder meg over å være en del av Nasjonalballetten og gleder meg til å vokse med kompaniet her, samt jobbe med så mange vennlige og inkluderende mennesker. Operaen er et flott og inspirerende sted å jobbe. Jeg er takknemlig for Ingrid Lorentzens invitasjon om å bli med i kompaniet, det er en stor ære, sier den britiske danseren.

– Årsaken til at Xander Parish forlot Russland kunne ikke vært mer tragisk. Når det er sagt, er jeg takknemlig for at han valgte å komme til oss. Både som kunstner og person er han en enorm ressurs for Nasjonalballetten, sier Lorentzen.

Japanske Haruka Sassa er også ny solist hos Nasjonalballetten denne sesongen. Hun var tidligere solist ved Kungliga balletten i Stockholm og før det igjen danset hun ved Tokyo City Ballet og Dortmund Ballet. I Giselle danser hun rollen som Myrtha.