Australsk teaterkompani tildeles Den internasjonale Ibsenprisen ⋆ Kontekst
Notis

Australsk teaterkompani tildeles Den internasjonale Ibsenprisen

Det australske teaterkompaniet Back to Back Theatre er blitt tildelt Den internasjonale Ibsenprisen 2022.

Med base i Geelong i den australske delstaten Victoria, har Back to Back Theatre opptrådt på ledende kulturfestivaler og -scener over hele verden.

Back to Back Theatre er de første australske vinnerne av Den internasjonale Ibsenprisen. Alle skuespillerne i ensemblet har normbrytende funksjonsvariasjoner. Tidligere vinnere av prisen inkluderer ikoniske teaterkunstnere som Taylor Mac, Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse.

Ved å blande det faktiske og det fiktive, det erfarte og det spekulative, det brutale og det ømme, skaper Back to Back Theatre scenekunst som alltid er uforutsigbar, uventet, unik. Siden begynnelsen i 1987 har teaterselskapet, i følge komiteens begrunnelse, «konsekvent og standhaftig utfordret sosiale og kulturelle forestillinger og konstruksjoner». Selskapet henfaller aldri til lettvinte svar eller fiks ferdige løsninger, men dyrker i stedet et mulighetenes teater basert på samarbeid, et mangfold av sameksisterende perspektiver og nødvendig kaos, i anerkjennelse av at demokrati er rotete og vanskelig.

Ingrid Lorentzen, juryleder for Den internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, sier i en pressemelding:

– Vi er stolte av å kunne hedre et fremragende og unikt teaterkompani. Back to Back stiller spørsmål til publikum, til samfunnet og til hverandre gjennom sine banebrytende verk. Forestillingene deres er urovekkende, engasjerende og tankevekkende.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen gratulerer Back to Back Theatre med prisen, og beskriver i følge pressemeldingen prisvinnerne som «et enestående, modig og nyskapende teaterkompani som setter viktige etiske og menneskelige problemstillinger på agendaen.»

Om prisen

Den Internasjonale Ibsenprisen er verdens største teaterpris og har ofte blitt omtalt som «Teaterets nobelpris». Norges regjering opprettet den internasjonale Ibsenprisen i 2007. Vinneren mottar 2,5 millioner kroner, og velges av en komité bestående av seks profesjonelle teaterfolk utnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet. Nationaltheatret bidrar med sekretariatet til Den internasjonale Ibsenprisen og bistår komiteen i sitt arbeid. Vinneren av prisen offentligjøres annethvert år i tilknytning til Henrik Ibsens fødselsdag, 20. mars. Prisutdelingsseremonien vil finne sted på Nationaltheatret i Oslo 18. september