Se Trettebergstuen danse under feiring av korpstilskudd ⋆ Kontekst
Anette Trettebergstuen med Lilleborg skoles musikkorps
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettbergstuen poserer med korpsmusikere og dirigenter fra Lilleborg skoles musikkorps. Foto:Even Finsrud
Nyheter

Se Trettebergstuen danse under feiring av korpstilskudd

Norges Musikkorpsforbund (NMF) får 1,5 millioner kroner i ekstra midler. Kulturministeren feiret med sirkeldans.

Norges Musikkorpsforbund (NMF) får 1,5 millioner kroner av restmidlene fra Norsk Tippings overskudd («spillemidlene»). Det ble offentliggjort tirsdag.

Dette kommer etter flere lignende tildelinger til andre aktører som sokner til kultur- og likestillingsdepartementet.

Les også: Kulturrom får fire millioner kroner ekstra i førjulsgave

I forbindelse med tildelingen var kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en gymsal på Lilleborg skole på Torshov i Oslo for å feire med det lokale korpset.

Dirigent instruerer korpsmusikere
Dirigenter fra Sør-Afrika instruerte korpsmusikerne i samspill uten noter. Dirigentene er en del av samarbeidsprosjektet Pulse mellom NMF og den sørafrikanske organisasjonen Field Band Foundation. Foto:Even Finsrud

– Det er veldig kult å ha jobben som sjefen for all musikk, sa Trettebergstuen til korpset som respons på introduksjonen hun fikk fra president i Norges musikkorps forbund, Rita Hirsum Lystad.

Statsråden fikk høre et utvalg sanger, blant annet «Deilig er jorden» og et stykke ledet av utvekslingsdirigenter fra Sør-Afrika.

Rita Hirsum Lystad, president i Norges musikkorps forbund, kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Kjersti Tubaas, generalsekretær i NMF
– Tusen takk, nå begynte jeg nesten å grine, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen etter fremførelsen av «Deilig er jorden». Her flankert av Rita Hirsum Lystad (t.v.) og Kjersti Tubaas, henholdsvis president og generalsekretær i Norges musikkorps forbund. Foto:Even Finsrud

Statsråden ble også oppfordret til å bli med i en rytmisk sirkeldans. Se video av dette lenger ned i saken.

– Korps er en av aktivitetene som favner veldig mange barn og unge uansett hvor man er i landet. Og vi vet at korpssektoren har slitt etter pandemien med frafall. Vi er opptatt av at flere skal få delta, sa Trettebergstuen til Kontekst.

Statsråden spilte selv trompet i korps, før andre aktiviteter overtok interessen.

– Men det er sånn vi vil ha det, at barn og unge kan prøve det de vil og finne ut hva de har lyst til å drive med videre.

Statsråden har gjentatte ganger vært åpen om prioriteringen av frivillighet og kulturaktiviteter som engasjerer barn og unge.

Se videoen av statsråden i sirkeldans her (vi beklager dårlig mobilkvalitet):

På spørsmål om hvordan hun anser fremtidsutsiktene for korpsbevegelsen, trekker hun frem den nye kulturfrivillighetsstrategien som blant annet skal gjennomgå lokalene som korps bruker til øving og hvordan flere kan bli med.

Vil du prioritere korps så lenge du har den statsrådsposten du har nå?

– Ja, det vil jeg si.