Raja: Koronastøtte-ordninger til kulturlivet kan ha vært for romslige ⋆ Kontekst
– Man bør alltid se på hvilke ting man kunne gjort annerledes, sier tidligere kulturminister Abid Raja. Foto:Ole Berg-Rusten / NTB
Nyheter

Raja: Koronastøtteordninger til kulturlivet kan ha vært for romslige

3,8 milliarder kroner ble delt ut i koronastøtte for kulturlivet. Ordningen kan ha vært «for romslig», sier Abid Raja (V), som nå ber om økt kontroll.

– Det kan godt tenkes at ordningene var for romslige. Man bør alltid se på hvilke ting man kunne gjort annerledes, sier Raja til VG. Han var ansvarlig for støtteordningene som kulturminister.

57 prosent av selskapene som mottok krisestøtte, gjorde det bedre i 2020 enn årene før. Halvparten av disse hadde sitt beste år noensinne, ifølge VG.

Raja mener alternativet til ordningen ville vært en konkursbølge for bransjen, men at det bør undersøkes om penger kom på avveie.

– Nå som Kulturrådet ikke lenger bruker like mye av sin kapasitet på å behandle nye innkommende søknader, vil jeg virkelig oppfordre til at de bruker den frigjorte kapasiteten til å ettergå tidligere søknader.

Det er umulig å helgardere seg mot juks med ordninger som er tillitsbaserte, mener han.

Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet er enig i at etterkontroll er viktig, men sier den viktigste jobben ble gjort da søknadene ble behandlet.

– På kompensasjonsordningen har vi for eksempel avkortet tildelingene med rundt 250 millioner kroner mindre enn de søkte om – nettopp fordi vi gjør en grundig jobb.

Samtidig jobber Kulturrådet fortsatt med etterkontroll, opplyser Danielsen. (NTB)