En av tre vet ikke hvem kulturministeren er ⋆ Kontekst
Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) overtar nøkkelkortet til avtroppende statsråd Abid Raja (V)
31 prosent av respondentene i en ny undersøkelse vet ikke hvem kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er. På bildet står hun til høyre for sin (ifølge undersøkelsen) mer kjente forgjenger Abid Raja under regjeringsskiftet i 2021. Foto:Ole Berg-Rusten / NTB
Nyheter

En av tre vet ikke hvem kulturministeren er

«Ikke min synlighet som er viktig», sier statsråden. «Det tror jeg ikke på», sier omdømmeekspert.

I en undersøkelse som Norstat har gjort vegne av Aftenposten, svarer 31 prosent av respondentene av de ikke vet hvem kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergsuten er.

– Det er ikke min synlighet som person som er viktig for meg, skriver Trettebergstuen til Kontekst.

Hun fortsetter:

– Mitt mål er at regjeringens politikk skal gjøres kjent og at vi får gjennomslag for de sakene vi mener er viktige, også i utfordrende tider som nå.

– Vi jobber for å senke terskelen for å delta i kulturlivet uansett hvor du bor og hvor mye penger du har, for å gi kunstnere og kulturfolk mulighet til å leve av virket sitt, og for å sikre at vi har institusjoner som forvalter og foredler kunsten og kulturen slik at den er tilgjengelig for folk.

Tror ikke på statsråden

Omdømmeekspert og professor ved Handelshøyskolen BI, Peggy Simcic Brønn, sier til Kontekst at hun ikke tror på at synlighet ikke er viktig for Trettebergstuen.

– Det tror jeg ikke på. Som toppolitiker er du kjent, og du må ha ganske god selvtillit for å ta den type jobb.

Simcic Brønn mener folks kjennskap til politikere henger sammen med medieeksponering, og trekker frem Trettebergstuens forgjenger Abid Raja (V). Kun fem prosent av respondentene i Norstats undersøkelse vet ikke hvem Raja er.

Peggy Simcic Brønn - portrett
Foto: BI

– Han får mye oppmerksomhet, og er flink til å skaffe dette selv.

Statsråden er aktiv på sosiale medier, spesielt Instagram, hvor hun har 14 000 følgere. Raja har ikke vært aktiv på Instagram på ti år, men har til gjengjeld 80 000 følgere på Twitter.

Men sosiale medier er ikke den beste måten å skaffe seg synlighet på, mener Simcic Brønn:

– Sosiale medier er et veldig aktivt medie. Hun snakker til sine egne mennesker, ikke hele Norge.

– Trettebergstuen kunne kanskje fått mer eksponering med å være mer tydelig som minister for idretten. Man får mer gjort når man er kjent blant en større del av befolkningen, og man kan fremstå mer sympatisk.