Ingen kulturstreik: Fagforbundet og Spekter også enige om pensjon ⋆ Kontekst
Mann går forbi streiketelt på Karl Johan
Foto: Brand Barstein
Nyheter

Ingen kulturstreik: Fagforbundet og Spekter også enige om pensjon

Alle parter har nå kommet til enighet om ny pensjonsordning i kultursektoren.

Onsdag morgen melder Fagforbundet og arbeidsgiverforeningen Spekter at partene har kommet til enighet om ny pensjonsordning i orkestre, opera og teaterne.

Avtalen kom på plass en uke etter at Creo og NTL, gjennom frivillig mekling, kom til enighet med Spekter. Dermed er en åtte år lang dragkamp mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden over.

–  Vi er tilfredse med at vi har nådd fram til en ny, kollektiv pensjonsordning.  Alt i alt fikk vi fram en løsning vi kan anbefale for medlemmene. Vi måtte strekke oss langt for å unngå konflikt, men sitter nå med en løsning vi mener tjener alle våre medlemmer, sier forhandlingsleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet i en pressemelding.

Avtalen kom på plass etter tvungen mekling.

Livsvarig og lik pensjon for kvinner og menn

Den nye løsningen innebærer at den såkalte hybridpensjonsordningen skal være hovedregelen for kulturarbeiderne. Denne ordningen sikrer en livsvarig og lik tjenestepensjon for kvinner og menn, noe som var hovedkravet i den den syv uker lange kulturstreiken i høst.

Samtidig vil det være en åpning for at ansatte som heller vil ha innskuddspensjon, unntaksvis kan velge dette dersom de ønsker det. 

Christine Thomassen, nestleder i Creo.
– Alle Creos medlemmer har fått en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon – som er det vi har kjempet for i åtte år, sier Christine Thomassen, nestleder i Creo. Foto:Åsa Maria Mikkelsen

Nestleder Christine Thomassen sa til forbundets nettsider da avtalen med Creo ble klar sist torsdag at overnevnte åpning for å velge pensjonsordning nesten kan betraktes som en bedre løsning.

– En hybridpensjon vil fungere godt for frilansere, og vil bli enda enklere når Egen pensjonskonto for hybrid er på plass. Hvis noen av Creos frilansere likevel vil foretrekke en innskuddsordning inntil videre, står de fritt til å velge det med denne avtalen. Jeg betrakter dette som en vinn vinn for våre medlemmer.

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter er glad for å ha unngått streik
Foto: Spekter

Også Spekter sier seg fornøyd med den nye pensjonsordningen.

– Vi og våre berørte kulturmedlemmer er fornøyd med at pensjonsspørsmålet nå er endelig avklart, og at vi unngår en ny kulturstreik, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.