– Det faller på sin egen urimelighet at Creo skulle kastet frilansere under bussen ⋆ Kontekst
Creos nestleder Christine Thomassen
Creos nestleder Christine Thomassen Foto: Åsa Maria Mikkelsen

– Det faller på sin egen urimelighet at Creo skulle kastet frilansere under bussen

Creos nestleder svarer Spekter om pensjonsstreiken.

435 kulturarbeidere er nå i streik etter at det forrige uke ble brudd i meklingen mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Creo, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Fagforbundet.

LO-forbundene streiker for kjønnsnøytrale pensjonsrettigheter for kulturarbeiderne.

• Les også: En unik, men ikke overraskende streik

Mange forestillinger og oppsetninger i de største byene er rammet, blant annet den kritikerroste oppsetningen av Hamlet på Nationaltheatret.

I Dagsavisen torsdag kommenterte Spekters kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen at frilansere vil få en «udiskutabel dårligere ordning med hybridpensjon». Hybridpensjon er hva fagforbundene ønsker for sine medlemmer.

– Frilansere vil ikke komme noe dårligere ut. Det faller på sin egen urimelighet at Creo skulle kastet frilansere, eller midlertidige ansatte som det reelt sett er, under bussen, sier Creos nestleder Christine Thomassen.

Thomassen ser imidlertid at streiken kan ha ringvirkninger utover dem streiken gjelder. Tredjeparter som ikke er direkte berørt kan miste oppdrag som følge av avlysninger og utsettelser.

– Det er det siste Creo ønsker, spesielt nå som bransjen har vært i knestående så lenge. Men da har arbeidsgiver et ansvar for å sørge for at streiken ikke langvarig, sier Thomassen.

…men streiken kan bli lang

Ifølge Thomassen er streiken uforståelig, et ord også brukt av Nationaltheatrets direktør Marta Hjelle tidligere denne uken. Partene står langt fra hverandre. Som Musikkultur har skrevet om tidligere, er det vanskeligere å løse en prinsippsak enn noe som går på kroner og øre. Også Klassekampen skrev torsdag at streiken kan bli langvarig.

Creo mener Spekter ikke har opprettholdt avtalen dem imellom da partene gikk med på en midlertidig ordning med innskuddspensjon i 2016.

– Hadde Spekter møtt oss på det som ble avtalt i 2016, så hadde det ikke vært noe konflikt. Vi ber jo ikke om noe mer enn det de har lovet oss, sier Thomassen.

Hun sier at de streikende møter sympati på gaten.

– Det virker som om folk flest har forståelse for at kvinner kommer dårligere ut enn menn, og at det må gjøres noe med, i tillegg til at det er en avtale som er brutt.

– Arbeidsgiver hevder at innskuddspensjonen vi har er kjønnsnøytral. Hadde den vært det så hadde vi vært i mål for lengst. De hevder at vi streiker for dårligere pensjonsrettigheter; også det faller på sin egen urimelighet, sier Thomassen.

Torsdag og fredag er det streikemarkeringer i Oslo, Kristiansand, Bergen og Trondheim.