Creo og Spekter enige om pensjonsrettigheter: – Jeg er utrolig stolt og glad ⋆ Kontekst
Høstens gufs: Streikende kulturarbeidere satte i høst opp streiketelt på Karl Johan i forbindelse med den 52 dager lange kulturstreiken. Dette blir ikke et scenario for Creos medlemmer i år. Foto:Brand Barstein
Nyheter

Creo og Spekter enige om pensjonsrettigheter

Creo, NTL og Spekter har kommet til enighet. Ingen ny kulturstreik for Creos medlemmer.

Creo og NTL har kommet til enighet med arbeidsgiverforeningen Spekter i den mangeårige dragkampen om pensjonsrettigheter.

– Jeg er utrolig stolt og glad, sier forhandlingsleder og nestleder i Creo, Christine Thomassen i et innlegg på Creos nettsider.

– Vi har fått fullt gjennomslag for vårt krav, og vi har sikret våre medlemmer ved disse institusjonene en svært god pensjonsordning. Alle Creos medlemmer har fått en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon – som er det vi har kjempet for i åtte år!

Creos ledelse: Christine Thomassen og Hans Ole Rian.
Creos nestleder Christine Thomassen er fornøyd med en kjønnsnøytral pensjonsordning. – Creo også tatt sin del av ansvaret for likestillingskampen i Norge. Det mener jeg det står respekt av, sier Thomassen i en uttalelse. Her med forbundsleder Hans Ole Rian. Foto:Marte Bjerke

Creo skriver på sine nettsider at det innføres en pensjonsordning etter Lov om tjenestepensjon (hybridpensjon) for alle Creos og NTLs medlemmer fra 1. april. Samtidig videreføres den midlertidige innskuddsordningen som en valgfri ordning. Hver enkelt vil således kunne velge den ordningen som blir best for dem. Hybriden vil være standardløsningen, men man kan aktivt velge en innskuddsordning som alternativ. Ordningene har noen ulike egenskaper, men er ellers likeverdige, noe loven krever hvis en virksomhet skal ha parallelle ordninger.

Forhandlinger i seks år

Creo har forhandlet om en ny pensjonsordning for orkester-, teater- og operasektoren siden 2016.

I fjor var Creos medlemmer en del av den 52 dager lange kulturstreiken som stengte teatre og andre kulturarenaer over store deler av landet.

Streiken ble avsluttet da partene kom til enighet, men med et forbehold om mindre avklaringer som skulle forhandles om på vårparten. Dette har nå har blitt gjennomført – med et resultat både Creo, NTL og Spekter er fornøyde med.

– Spekter og våre medlemmer er fornøyd med at vi med bistand fra riksmeglerens kontor har funnet kompromisser og kommet til enighet med Creo og NTL om pensjon i teatre, orkestre og operaene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.

Ingen enighet med Fagforbundet

Spekter har imidlertid ikke kommet til enighet med Fagforbundet.

– Vi håper det også vil være mulig å komme til enighet med Fagforbundet i mekling neste uke, slik at vi unngår en ny kulturstreik, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i pressemeldingen.