Hans Ole Rian: Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres! ⋆ Kontekst
mann med kort brunt hår, briller og dress foran bylandskap
– Hvorfor er ikke kapasitet i større saker utredet allerede? Sist jeg sjekket har vi hatt en pandemi i over 22 måneder, skriver forbundsleder Hans Ole Rian i Creo Foto:Ihne Pedersen / Creo
Kommentar

Hans Ole Rian: Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres!

Creos forbundsleder om koronatiltakene som ble lagt frem torsdag kveld.

Innlegget ble først publisert på Facebook. Det er gjengitt med forfatters tillatelse.

Fra 50 til 200 publikummere. Ja, det er en forbedring, og det skal utredes om det kan åpnes opp for flere i våre største saler. Og koronasertifikat skal utredes videre.

Mye bra, og et skritt i riktig retning. Men hvorfor er ikke dette utredet allerede? Sist jeg sjekket har vi hatt en pandemi i over 22 måneder.

I snart to år har vi etterlyst forutsigbarhet, forholdsmessighet og fornuftige kompenserende tiltak. Vi har vært tålmodige og forståelsesfulle. Men nå må det være vår tur! Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres!

Nå må også kompensasjonstiltakene komme, og de må være treffsikre, tilstrekkelige og forutsigbare. Og de må treffe både virksomhetene, arrangørene, artistene, teknikerne og alle andre i kulturbransjene.

Vi i Creo har en særlig omtanke for kompensasjonsordningen for de selvstendig næringsdrivende og frilanserne. Det er den mest brukte ordningen for enkeltpersoner i kulturlivet, og NAV har fram til nå utbetalt 2,8 mrd. kroner til om lag 26 000 personer. Men mens en lønnsmottaker på dagpenger får kompensert 80% av lønna opp til 3G, og 62,4% opp til 6G, må en kulturarbeider på næring greie seg med 60% dekning. Dette er svært urettferdig, og dette må det være mulig å gjøre noe med nå.

Kulturlivet består av små virksomheter og mange enkeltpersoner, krever lite, men gir svært mye tilbake til samfunnet. La oss også i framtida berike vårt publikum og vårt samfunn. Men la oss da få rammevilkår vi kan leve med.