– Fullstendig uakseptabelt og svært provoserende ⋆ Kontekst
Griegakademiet arkitektskisse
Slik skal det nye Griegakademiet etter planen se ut. Men regjeringen setter igjen på bremsen for utbygging. Foto:Nordic Office of Architecture/Turzen
Nyheter

– Fullstendig uakseptabelt og svært provoserende

Sterk misnøye med at nye Griegakademiet kan bli skrinlagt – igjen. «Bør ikke komme som en overraskelse», svarer Kunnskapsdepartementet.

– Det er fullstendig uakseptabelt og svært provoserende at Griegakadmiet nok en gang blir budsjettaper, sier professor Frode Thorsen ved Universitetet i Bergen (UiB) til Kontekst.

BT skrev tidligere denne uken om at Griegakademiet igjen må sette sin lit til SV for at det nye, og lenge etterspurte bygget i Møllendalen blir en realitet.

Dette kommer etter at SV i fjor skaffet videre finansiering av nybygget.

– Studenter og ansatte er ganske lei. Er det virkelig nødvendig å mobilisere enda en gang? sier Thorsen.

Thorsen er takknemlig for støtten han har både fra UiB-rektor Margareth Hagen og NMH-rektor Astrid Kvalbein, og påpeker at UiB har gjennomført optimalisering av prosjektet sammen med entreprenøren.

– Alle usikkerheter rundt løsninger er ryddet unna.

Frode Thorsen, Griegakademiet, UiB
Professor Frode Thorsen ved UiB. Foto:Bjarte Bjørkum, UiB

– Modenhetsnivået er langt høyere på vårt prosjekt en tilsvarende andre prosjekt innenfor sektoren, sier Thorsen.

– Vi må stå på

Også Bernt Bauge, administrerende direktør i Musikkselskapet Harmonien/Bergen Filharmoniske Orkester, uttrykker sin misnøye med utviklingen.

– Dette nye tilbakeslaget oppleves selvsagt ytterst nedslående, skriver Bauge til Kontekst.

– Men det er nettopp nå når frustrasjonen er dypest at vi ikke må gå lei, men stå på for at nybygget kan bli en realitet. Prosjektets berettigelse og legitimitet står ikke svakere selv om regjeringen ser ut til å ville slå det ned enda en gang, snarere tvert imot.

KD: – Bør ikke komme som en overraskelse

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Oddmund Løkensgard Hoel, skriver i en e-post til Kontekst at de er fullt klar over at dagens lokaler for musikkutdanningen ved UiB er vurdert å være nedslitte og uhensiktsmessige.

– Vi har fulgt opp Stortingets vedtak om å fullføre forprosjektet, som nå er under behandling i departementet. Regjeringen har ikke prioritert startbevilgning til Griegakademiet i 2024-budsjettet. Dette bør ikke komme som noen overraskelse. Regjeringen har gjentatte ganger understreket at handlingsrommet i budsjettene vil reduseres i årene som kommer.

Statssekretær i Kunnskapedepartementet Oddmund Løkensgard Hoel
Statssekretær i Kunnskapedepartementet Oddmund Løkensgard Hoel. Foto:Ilja C. Hendel

Kunnskapsdepartementet opplyser samtidig at Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2023 ba regjeringen om å legge til rette for at arbeidet med forprosjektet skulle fortsette. Kunnskapsdepartementet har fulgt opp dette, i samarbeid med UiB og Statsbygg. UiB bekreftet at de ville fortsette forprosjektet, som de selv finansierer. KD ba Statsbygg om å videreføre prosjektet frem til ferdig forprosjekt.

Lang tid med uegnede lokaler

Griegakademiet har i mange år hatt uegnede øvingslokaler. Kontekst skrev i fjor om skuffelsen ved at finansiering av et nytt bygg ble nedprioritert i statsbudsjettet. Både nåværende og tidligere studenter og ansatte samt musikkbransjeaktører uttrykte da sin misnøye.

Daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sympatiserte med studenter og ansatte:

– Det er mange viktige prosjekter som er gryteklare og som har fått en stopp nå til neste år, fordi det ikke er noen nye byggeprosjekter eller rehabiliteringsprosjekter som blir satt i gang – det skjønner jeg er kjipt.

– Men forhåpentlig kommer vi oss gjennom den økonomiske krisen her snart, og da vil man kunne begynne på den igjen, sa Trettebergstuen til Kontekst.

Til slutt reverserte SV beslutningen til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, som stoppet finansieringen av et nytt bygg til Griegakademiet.

Lysbakken: Godt kjent med saken

Men nå må SV altså trå til igjen dersom bygget skal bli noe av. Men stortingsrepresentant kan foreløpig ikke si noe om hvordan SV vil håndtere saken.

– Det var svært viktig for oss å redde planene for Griegakademiet. Studenter og lærere har ventet fryktelig lenge på nytt bygg, og det er et viktig prosjekt for SV. Jeg har god kontakt med Universitetet og er godt kjent med situasjonen, skriver Lysbakken i en e-post til Kontekst.

Audun Lysbakken taler
SVs stortingsrepresentant Audun Lysbakken måtte redde finansieringen av det nye Griegakademiet i fjor. Nå håper UiB på da capo. Foto:Alf Simensen / NTB

– Vi jobber nå med vårt alternative budsjettforslag, som vil danne grunnlag for forhandlingene med regjeringen. Hva som kommer i budsjettforslaget kan jeg ikke si noe om før det legges frem.

UiB-professor Frode Thorsen er imidlertid håpefull:

– Ja, vi setter vår lit igjen til Lysbakken og SV i budsjettforhandlingene.

– Om det lykkes har vi trafikkskiltet klart for den lille gangveien mellom byggene: Lysbakken!