Statsbudsjettet: Et jublende Bergen og et skuffet Creo ⋆ Kontekst
Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Audun Lysbakken fra SV på pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget om stadsbudsjettet 2023.
Audun Lysbakken (SV), statsminister Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum (SP) har blitt enige om et statsbudsjett for 2023. Kultur-Bergen er fornøyde med Lysbakkens kulturstøtte. Foto:Beate Oma Dahle / NTB
Nyheter

Statsbudsjettet: Et jublende Bergen og et skuffet Creo

Budsjettforliket med SV ga rom for Griegakademiet, men ikke flere av Creos satsingsområder.

Da budsjettforliket med SV ble lagt frem tirsdag, var det Bergen som jublet høyest.

Avtroppende SV-leder Audun Lysbakken «sørget for et realt pengedryss over hjembyen Bergen og Vestland fylke», skrev BT.

For SV reverserte beslutningen til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, som tidligere i høst stoppet finansieringen av et nytt bygg til Griegakademiet.

Som Kontekst tidligere har skrevet om, har lokalene til Griegakademiet gjennom flere tiår vært uegnet til bruk. Også kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa til Kontekst at det var «kjipt» at tilskuddet ble stoppet.

Men nå får altså prosjekteringen av et nytt bygg til musikkstudentene fortsette som planlagt. Borten Moe er for øvrig uønsket ved både UiB og UiO, hvor studentene har erklært han uegnet til å inneha statsrådsposten.

– Vi har styrket vår posisjon

– Dette oppfatter jeg som et gjennombrudd og et fremskritt! skriver professor Frode Thorsen, dekan ved fakultet for kunst, musikk og design, UiB til Kontekst.

– Budsjettforliket førte ikke til konkrete penger, men vi kan fullføre forprosjekt på timeline og rekke byggestart i 2024. Da står bygget der i 2026.

Frode Thorsen, Griegakademiet, UiB
Professor Frode Thorsen ved UiB gleder seg til å ta prosjekt Griegakademiet videre. Foto:Bjarte Bjørkum, UiB

Thorsen skriver at budsjettforliket gir en klar og tydelig føring, og at det nå er åpenbar politisk vilje til å samlokalisere Fakultet for kunst, musikk og design i Møllendal og dermed gi Griegakademiet anstendige lokaler.

– Vi har helt klart styrket vår posisjon og vårt departement har fått en tydelig rolle som prosjektbestiller. Jeg gleder meg derfor veldig til neste møte i prosjektrådet, som Kunnskapsdepartementet altså skal lede, skriver Thorsen.

Det er første gang Griegakademiet er inne på statsbudsjettet.

– Overveldende støtte

Også UiB-rektor Margareth Hagen er henrykt:

– I kveld er jeg glad på vegne av kommende studenter og ansatte som en gang vil få gode undervisningslokaler, uten fare for helseplager og dårlige arbeidsforhold, sier Hagen i en pressemelding.

– Vi har fått overveldende støtte fra kultur-Norge, lokalpolitikere og våre egne studenter. Uten den støtten hadde vi ikke kommet i mål.

I tillegg til nytt bygg for Griegakademiet, er det i budsjettforliket også satt av 3,5 millioner ekstra til Det Vestnorske Teateret og 10 millioner ekstra til kunstmuseene Kode.

Nei til Forsvarets musikk og Musikerallianse

Desto mer skuffet er Creos forbundsleder Hans Ole Rian. Hverken Musikeralliansen eller ny strukturtilknytning for Forsvarets musikk ble vedtatt.

– Jeg er svært skuffet over at stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke anerkjenner det store behovet norsk musikkliv har for en Musikerallianse.

– Like skuffet er jeg over at representantene fra AP og SP ikke var villige til å løse det 150 år gamle problemet med forutsigbarhet og fremtidig organisering for Forsvarets musikk, sier Rian i et innlegg på Creos nettsider.

Creo skal nå jobbe med kulturlivet for å få Musikeralliansen inn på revidert budsjett til våren. Creo skal også jobbe med LO for å få gjennomslag for endringene i Forsvarets musikk.