Edvard-pris til Tønes ⋆ Kontekst
Notis

– En mester på å ta utgangspunkt i det hverdagslige og få frem noe dypere og større i menneskers liv

Frank Tønnesen – alias Tønes – er priset for tekstene på sitt tiende album, «Thilda Bøes legat», som tar for seg alt fra treskjæring og sjokolade til regninger og spleiselag med Waldorfsalat.

– Tønes er en mester på å ta utgangspunkt i det hverdagslige, nære og gjenkjennelige, og gjennom dette få frem noe som er dypere og større i menneskers liv, skriver juryen i sin begrunnelse for at Tønnesen tildeles Edvard-pris for tekst.

Allerede har «Thilda Bøes legat» innbragt opphavsmannen en Spellemann-harpe. Nå vanker det 50.000 kroner samt et trofé og et diplom utformet av Magne Furuholmen fra opphavsrettsorganisasjonen TONO.

– Det er skikkelig stas! Tusen takk, sa Tønes da han mottok prisen på Bryne. Til NTB har han tidligere fortalt at han aldri sitter og tenker «nå skal det bli løye» når han skriver tekstene sine.

– Mer på å nærme meg temaet på en bra måte. At det er gjenkjennelig i folks liv. At jeg skal fange noe. Tekstene mine veksler mellom ekstremt tull og tøys og det ekstremt alvorlige.

Årlig deler TONO ut Edvarpriser i flere kategorier for å løfte frem noe av den flotteste musikken skapt det foregående året.

– Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen.