Andreas Røysum: Folk frika ut i stolene sine i nærmere to timer ⋆ Kontekst
Mann i hvit skjorte lener seg bakover mens han spiller klarinett
– Jeg kommer ikke til å drive med noe annet uansett, men jeg håper og tror det alltid vil gå an å ha til smør på skiva, sier klarinettist Andreas Røysum Foto:Christer Männikus.
Intervju

Andreas Røysum: Folk frika ut i stolene sine i nærmere to timer

Klarinettisten og ensemblelederen har det bedre enn på årevis.

Kontekst vil de neste ukene vise hvordan folk i kulturlivet rammes likt og ulikt av koronatiltakene. Vi kaller intervjuserien: Koronarutinen.

Lørdag 11. desember spilte jazzorkesteret Andreas Røysum Ensemble på Kafe Hærverk i Oslo, tre dager etter at klubbscenen hadde lukket dørene på grunn av tiltakene.

Hvordan var det – og hva betyr det for en såpass allestedsværende musiker som Røysum at scenen han har hatt flest konserter på de siste årene har stengt?

– Det var faktisk skikkelig kult på Kafé Hærverk. Aldri fått så mye applaus, selv om det vel bare var plass til 30 der. Folk frika ut i stolene sine i nærmere to timer. Det er naturligvis kjipt at sjappa må stenge, men fremtiden er nok lang, sier Røysum

Hvordan vil du beskrive en vanlig arbeidsdag? Før og nå?

– Det kommer helt an på om jeg er på turné, i studio, på øving, øver alene, komponerer, skriver, booker turnéer for meg selv eller jobber med festivalplanlegging, sier han, og legger til med ettertrykk:

– Jeg har heldigvis ikke vanlige arbeidsdager!

Hva betyr tiltakene økonomisk, for deg personlig, ensemblene du er med i, og for øvrig?

– Det betyr vel sikkert at veldig mange arrangører kvier seg for å planlegge ting. For øvrig betyr det vel at krigsindustrien, big pharma, Amazon og Foodora kommer til å ha enda større overskudd, nok et år.

– Det er også godt mulig at enda flere vil søke seg til en trygg og stabil middelklassekontoristtilværelse. Forståelig nok blir mange gærne av all uforutsigbarheten.

Skiller denne gangen seg fra tidligere runder med tiltak?

– Det gjør den helt sikkert, men jeg følger ikke så nøye med. Store deler av kulturlivet følger tilsynelatende med kontinuerlig, så da kan jeg heller få med meg det viktigste fra dem.

Selv velger han å bruke tiden sin på det han beskriver som lystbetont aktivitet, og slikt han opplever som meningsfullt.

Hvordan holder du på motivasjonen?

– Som alltid: Dykker videre ned i andres og eget kunstneriske virke.

Har det også være noe som har endt opp på plussiden?

– Personlig har jeg det bedre enn på årevis! Flytta på landet, lagd en del kule plater, spilt masse kule konserter og hatt enormt mye tid til å øve, være med familie og gode venner og kolleger, lese bøker, sjekke ut plater. Det har vært en stor opptur å høre fantastisk ny musikk av for eksempel Jan Martin Gismervik, Guoste Tamulynaite, Christian Meaas Svendsen og Hans Kjorstad.

Hvordan ser du på fremtidsutsiktene for jobben din?

– Jeg kommer ikke til å drive med noe annet uansett, men jeg håper og tror det alltid vil gå an å ha til smør på skiva og vel så det.