Veteranpris til Karin Krog ⋆ Kontekst
PRISET: Karin Krog fikk veteranprisen blant Gammleng-prisene.
PRISET: Karin Krog fikk veteranprisen blant Gammleng-prisene. Foto: Andreas Ulvo

Veteranpris til Karin Krog

Gammleng-prisene utdelt i går.

Karin Krog fikk veteranprisen da Gammleng-prisene ble delt ut på Hotel Continental i går. Prisene tildeles for «fortjenstfull medvirkning ved grammofoninnspillinger eller sceniske forestilinger», og blant de andre prisvinnerne finner vi Hilde Louise Asbjørnsen og Sigrid Moldestad.

Historisk pris

Gammleng-prisen ble delt ut første gang i 1982, og har blitt delt ut hvert år siden. De har navnet etter Rolf Gammleng, leder av Musikerforbundet på tidlig 50-tall og den som har fått æren for å sørge for at Fond for utøvende kunstnere (FFUK) ble opprettet. Gammleng så allerede tidlig på 50-tallet at innspilt musikk ville bli en sterk konkurrent til den levende musikken. Da innføring av lydfilmen medførte at alle kinomusikerne mistet jobben, forsto også Stortinget at det var nødvendig med et støttefond for musikere, som ble til FFUK. Ved FFUKs 25-årsjublieum ble Gammleng-prisene opprettet.

Forslag til prisvinnere kommer fra MFO, Gramart, Norsk Artistforbund, Fono, Ifpi, Norske Dansekunstnere og Norsk Skuespillerforbund. Det er altså en pris og påskjønnelse fra egne kolleger.

Årets vinnere

I dag deles det ut i alt 10 Gammleng-priser. Veteranprisen går til en utøver som gjennom flere år har utmerket seg på sitt felt. Prisen er på 50 000 kroner. De øvrige prisene er på 40 000 kroner og gis til fem musikere innen ulike sjangre, to studiomusikere, en danser og en skuespiller.

Årets priser gikk til:

Veteranprisen

Karin Krog

Skuespillerprisen

Lars Øyno

Danserprisen

Marianne Kjærsund

Studiomusikerprisene

Ole Petter Andreassen

Kim Ofstad

Samtidsmusikk/elektronika

Helge Sten

Folkemusikk

Sigrid Moldestad

Jazz

Dag Arnesen

Åpen Klasse

Hilde Louise Asbjørnsen

Pop/rock

BigBang