Ved siden av Munch og bortenfor Operaen ⋆ Kontekst
Strandpromenade og kulturbåde i forgrunnen for blokkbebyggelsen Sørenga
Allmenningene rundt Munchmuseet og operaen utvider rommet for kulturliv i Fjordbyen. MS Bjørvika og SALT har hvert sitt scenetilbud. Foto:Bjørn Enoksen
Reportasje

Ved siden av Munch og bortenfor Operaen

Bryggedans med latin-amerikanske rytmer, standup i badstu eller sene kvelder med klubbmusikk i en gammel ferge. På allmenningene i Bjørvika har kulturen mange uttrykk.

Mellom husene som definerer silhuetten av Fjordbyen danner to aktører kontrast til de store kulturinstitusjonene som dominerer ved vannkanten. Med et skrog med tang, tare og fisk i sterk palett er Kulturbåten MS Bjørvika et blikkfang der den ligger til kai ved Sukkerbiten med operaen og Munchmuseets fasader i mormor, metall og glass som bakgrunn.

Noen padletak over vannet, på Festningsallmenningen, har SALT funnet tilholdssted med en salig blanding av telt, matvogner, badstuer i ulike størrelser og fire store scenebygg formet som nord-norske fiskehesjer, eller fiskehjell.

Islagt fjord i forgrunnen for kultur-pyramide-bygg
SALT kom til Bjørvika som et nomadisk kunstprosjekt etter at storm blåste ned de opprinnelige byggverkene på Sandhornøy utenfor Bodø. Foto:Bjørn Enoksen

Nomade fra nord

– SALT ble egentlig til som et kunstprosjekt på Sandhornøy utenfor Bodø i 2014, men hesjene som ble satt opp der ble tatt av stormen og blåste ned.

Dette sier Siril Bull Henstein som er daglig leder ved SALT. Hun forteller videre at kunstprosjektet etter dette valgte å sette kursen sørover som et nomadisk prosjekt. Etter Sandhornøy dro SALT til Bergen og var der en stund, før kursen gikk videre til Oslo i 2017.

Målet var å fungere som en midlertidig musikk- og kulturarena. Siden har det nomadiske prosjektet funnet seg mer og mer til rette.

Henstein forteller:

– SALT kom til en tom, asfaltert parkeringsplass og har siden etablert seg som en kulturarena med appell til et bredt publikum, og for ulike kulturuttrykk.

To kvinner på en innendørs tribune med skråtak
Siril Bull Henstein (t.v.) er daglig ved SALT, og Tonje Jacobsen er markeds- og kommunikasjonsansvarlig. Her i Ardna, den store badstua i komplekset, der det arrangeres standup, klubbkvelder og annet Foto:Bjørn Enoksen

Utvidet tillatelse

Om SALT har slått rot, er hun ikke helt sikker på, men nå er det i alle fall kanskje en mulighet for det. En ny brannstasjon er under oppføring like ved siden av hesjehusene, og det har lenge vært usikkert om byggingen av denne ville sende prosjektet videre på reisen.

SALT vil kunne fortsette å eksistere i sin nåværende form. Vi har leiekontrakt ut 2022, men har fått utvidet tillatelse fra Plan- og bygningsetaten til å være her ut 2027, og forhandler i disse dager med Hav Eiendom om videreføring av leiefoldet.

Festivalmangfold

Tonje Jacobsen er markeds- og kommunikasjonsansvarlig på SALT og er sammen med den daglige lederen på Naustet, kaféen i serveringsområdet. Endelig kan de planlegge en vår og en sommer uten coronarestriksjoner.

Lederne oppgir at Salt i fjor gjennomførte 882 små og store arrangementer. Det i et år da Oslo opplevde total nedstenging i flere måneder og store restriksjoner resten av året. Hvor mange arrangement det kan bli i 2022 har de ennå ingen klar formening om. Programmet utvikles fortløpende.

– På SALT jobber vi med flere ulike sjangre. Vi har et omfattende og mangfoldig program der vi hele tiden tester ut nye konsepter, sier Tonje Jacobsen.

Resultatet er en kulturarena hvor publikum finner vidt forskjellige utrykk som jazz, rock, visesang og elektronika, men også dans, teater, litteratur, film og standup. Jacobsen sier videre at Salt i sine egne produksjoner satser på å ha en ung profil og på å vise fram unge talenter.

– Vi lever etter mantraet om at det skal være kort vei fra idé til oppsetning. Hit skal unge kunstnere komme for å utforske sitt utrykk, og hit skal også publikum komme for å både oppdage noe nytt og få gjensyn med sine favoritter.

Festivalene SALT jobber med har også stor variasjon. Så langt er seks festivaler på programmet for i år. Oslo Humorfestival dro det hele i gang i starten av mars. Kommende helg introduseres den ferske todagersfestivalen Havstrøm. Her er målet er å vise fram albumaktuell norsk musikk.

I juli kommer sommerutgaven av humorfestivalen samt Oslo Drag Festival.

I august blir det et vidt spekter med scenekunst under Oslo Fringe, mens Godnatt, Oslo er viet litteratur og samfunnsdebatt. Blant årets nysatsinger er også den tverrkunstneriske kvelden Sessrumne, hvor 30 kunstnere og artister tar over hele SALT og skaper en totalopplevelse av teater, performance og rave.

Par som danser innendørs i pyramidebygg
Hver søndag arrangerer SALT bryggedans med bachata, som er en selskapsdans fra den Dominikanske Republikk. Foto:Bjørn Enoksen

Bryggedans

SALT har også faste arrangement på plakaten. Hver søndag er det bryggedans med bachata, en form for selskapsdans som stammer fra den Dominikanske Republikk.Bachata ligner litt på salsa, men er mer sensuelt. Det handler om følelser og ikke så mye om oppvisning, forteller DJ Piedra.

I vinterhalvåret foregår bryggedansen innendørs i den store Arktiske hovedscenen, mens dansen resten av året foregår på uteområdet ved kaikanten.

Badstuestandup

Med seg blant fiskehesjer og byggverk hadde SALT også med seg en av de tidligste badstuene i Bjørvika. I dag er de mange offentlige badstuene et kjennetegn for sjøkanten av byen. Selv har SALT oppskalert kapasiteten betydelig. Blant hesjehus og telt finnes tønnebadstuer i varierende størrelser, mens Ardna er både storbadstu og scene med plass til opptil 120 mennesker.

– Her har vi hatt både standup og klubbmusikk. Alt med full badstuvarme på, forteller Siril Bull Heinstein og Tonje Jacobsen.

Utsikt fra sjøen og inn mot badstuer foran operan i Oslo
Badstuene i Bjørvika er blitt et kjennetegn for den nye bydelen. Foto:Bjørn Enoksen

Coronatid med overskudd

På veien fra SALT mot operaen og Munchmuseet ligger åtte vedfyrte badstuer på små flåter. En solfylt vinterdag er det travelt med badende på flåtene. SALT var kanskje ikke først ute med badstu i Bjørvika, men traff i hvert fall tidsånden godt. Lenger bort, ved den flytende gangbrua over til Sørenga, er en ny samling badstuer. Her som et lite hyttetun flytende på vannet.

Ikke langt unna ligger den gamle ferga MS Bjørvika til kais. Om bord holder artisten Vidar Villa sammen med musiker Jonas Thomassen og manager Chris Collings i roret. Fartøyet kjøpte de i 2020. Nå fungerer den både som turnébåt og som et lokale med to konsertscener i Bjørvika.

– Det hele begynte med at vi arrangerte en sommerturne med Vidar Villa på sørlandskysten i 2020, der vi dro fra sted til sted med cabin cruiser. Selv om dette var i løpet av den første sommeren med corona gikk vi med overskudd, og da vi kom hjem dukket muligheten til å overta MS Bjørvika opp. Vi bestemte oss for å ta sjansen, og plutselig satt vi der med egen ferge med plass til flere hundre gjester og kaiplass rett utenfor operaen, forteller Jonas Thomassen.

Båter med grafittamalt ferge som blikkfang foran operaen i Oslo
MS Bjørvika er et blikkfang der den ligger foran Operaen og Munchmuseet. Ombord finnes to scener. Foto:Bjørn Enoksen

Ærefrykt

Musikeren sier videre at planene med ferga er å skape et levende scenetilbud i Bjørvika, samt å bruke den som turnebåt med Vidar Villa på sørlandskysten i juli. Det vil også være mulig å leie ferga til arrangement på Oslofjorden.

Kaiplassen, som de leier fra år til år, med Den Norske Opera og Munchmuseet som nærmeste naboer innbyr til ærefrykt medgir Thomassen.

– Vi føler at et vi må tilby et ordentlig konsertprogram og booke gode artister.

Så langt i år har MS Bjørvika hatt fem lørdager med klubbkonsept, og billettene for mars har vært ute siden begynnelsen av februar. Konsertprogrammet spenner over vidt forskjellige artister som Bare Egil, Spelloppmaker, Turab og Trang Fødsel.

Jonas Thomassen og kompanjongene er optimistiske for sesongen som kommer, og opplever at tregt billettsalg nå har begynt å ta seg opp.

– Folk har nok vært skeptiske til å kjøpe billetter med nedstengningene og restriksjonen som har vært, men vi satser på at ting kommer i gang igjen og regner med at mange vil kjøpe billetter nærmere konsertdato.

To menn under i et båtrom med glutter i taket
Jonas Thomassen (t.v.) og Vidar Villa vil med MS Bjørvika skape en levende kulturscene ved vannkanten i Oslo. Foto:Bjørn Enoksen

Usikker støtte

Jonas Thomassen sier videre at støtterordningene under pandemien har vært ganske gode. De har sørget for kulturbåten har overlevd økonomisk og nå er klar for en sesong uten restriksjoner. Samtidig mener han saksgangen har vært for treg, noe som har ført mye usikkerhet med seg.

Blant annet søkte Vidar Villa om støtte til sin sommerturne i 2021. Svaret kom ikke før samme dag som turneen startet, og da i form av et avslag.

– Vi gjennomførte allikevel tretti planlagte konserter langs kysten fra Oslo til Bergen. Med full båt hadde vi budsjettert med millionoverskudd, men etter å ha måttet refundere halvparten av billettkjøperne og fått avslag på stimuleringsordningen, ble det milliontap i stedet. Det ble allikevel en helt vanvittig opplevelse vi ikke ville vært foruten, og vi fikk lagt et godt grunnlag for sommerturnéen 2022.

Høydepunktet for MS Bjørvika for årets sesong er med sommerturnéen på Sørlandet, og de mange cruisene ferga skal gjøre på Oslofjorden i august.

– Det er noe magisk med å nyte de siste sommerdagene ute på sjøen, med noe godt i glasset og litt show på scenen, avslutter Jonas Thomassen