– Uholdbart ⋆ Kontekst
Alessandra vinner den norske Eurovision-finalen
Artisten Alessandra vant den norske Melodi Grand Prix-finalen. Musikkbransjen, inkludert Creo, er kritiske til hvordan NRK honorerer deltagerne. Foto:Celina Øier/NRK
Nyheter

Honorardebatten rundt MGP-deltagere: – Uholdbart

Jeg trodde denne tiden var over for lengst, sier Creo-forbundsleder Hans Ole Rian.

I forkant av den norske MGP-finalen lørdag, skrev styreleder i Nopa Ole Henrik Antonsen et innlegg i VG hvor han kritiserte hvordan NRK honorerer MGP-deltagere.

– For å opptre i delfinalen får artisten og hele teamet rundt betalt 15.000,- kr. Dette skal dekke alt av arbeid for en hel del involverte personer, over ganske lang tid. Er man heldig og går videre til hovedfinalen kan teamet cashe inn ytterligere 10.000,- skrev Antonsen i innlegget.

Innlegget førte også til debatt på Dagsnytt 18 mellom Antonsen og Vivi Stenberg, som er NRKs redaksjonssjef for MGP.

I en uttalelse til Samtiden tidligere denne uken, kommenterte Stenberg at de vurderer endringer i hvordan MGP-vinnere honoreres.

«Synlighet og PR»

Creos forbundsleder Hans Ole Rian er tydelig i sitt budskap til NRK i debatten rundt honorar til MGP-deltagere:

– Det er helt uholdbart at en statlig institusjon som NRK ikke betaler for de prestasjoner våre skapende og utøvende kunstnere bidrar med i sine sendinger, skriver han til Kontekst.

Hans Ole Rian, her fra Arendalsuka 2019.
Hans Ole Rian, her fra Arendalsuka 2019. Foto:Jan-Erik Østlie

– Jeg hadde ærlig talt trodd at tiden da våre musikere, tekstforfattere og komponister ble avspist med at de fikk betalt med «synlighet og PR» var over for lengst.

Det var norsk-italienske Alessandra Mele som vant den norske finalen med sangen «Queen of Kings». Sangen, og artisten, ligger ifølge Dagbladet an til å gjøre det godt også den internasjonale finalen i Liverpool 13. mai.