Tono fjerner momsrisiko for medlemmer ⋆ Kontekst
Foto: Sverre Christian Jarild
Nyheter

Tono fjerner momsrisiko for medlemmer

– Medlemmer slipper å flagge ut hele eller deler av sitt virke til andre land.

Tono-medlemmer som har etablert mva-pliktige virksomheter for sitt arbeid som låtskrivere, komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag trenger ikke å betale inn moms av Tono-inntektene, skriver Tono i en kunngjøring på sine egne sider.

– Vederlagsinntekter fra utlandet er momsfrie, og hvis man ikke betaler inn moms på Tono-inntekter fra Norge i perioden 1. desember i år og ut 2023, eventuelt inntil det kommer nye mva-regler, kommer vi til å betale momskravet til medlemmene, sier Willy Martinsen, kommunikasjonsdirektør i Tono i kunngjøringen.

Martinsen kan ikke være konkret om hvor mange medlemmer dette gjelder, men skriver til Kontekst at det «ikke dreier seg ikke om så altfor mange».

– Dette er likevel medlemmer som er like viktige som alle andre, og som trenger forutsigbarhet med tanke på momsproblematikk. Da slipper de å flagge ut hele eller deler av sitt virke til andre land, som kan være et scenario for noen, skriver Martinsen.

Skatteetaten kunngjorde i desember 2021 at de skal utrede et nytt regelverk for merverdiavgift på kollektivt oppkrevde rettighetsvederlag fra Tono, Gramo, Norwaco og lignende selskaper.

Tono har ifølge kunngjøringen nå fått muntlige forsikringer fra Skatteetaten om at de ikke vil igangsette ettersyn av mva-pliktige Tono-medlemmer som ikke beregner og betaler inn mva på Tono-inntektene sine så lenge de jobber med å utvikle det nye regelverket.

Martinsen har ikke fått vite når det nye regelverket skal komme.

– Nei, vi har forsøkt å få klarhet i det, men det vil de ikke svare på, skriver Martinsen.

Les mer om dette på Tonos sider.