SV vil øke arrangørstøtta og opprette musikerallianse ⋆ Kontekst
Løfte arrangørene: SV vil ha et tydelig løft i arrangørstøtta, for å sikre festialver og konserter over hele landet. Bildet er fra årets utgave av Notodden bluesfestival.
Løfte arrangørene: SV vil ha et tydelig løft i arrangørstøtta, for å sikre festialver og konserter over hele landet. Bildet er fra årets utgave av Notodden bluesfestival. Foto: Jan-Erik Østlie

SV vil øke arrangørstøtta og opprette musikerallianse

SV legger i morgen fram sitt alternative statsbudsjett, der de blant annet øker arrangørstøtta med 15 millioner.

I dag skriver Terje Foshaug på musikkultur.no at han er bekymra for framtida til de små arrangørene, nå når alle festivaler skal få støtte fra samme pott, og de små skal kjempe om midlene med blant annet de tidligere knutepunktfestivalene. SV har lagt inn en økning i arrangørstøtta på 15 millioner kroner, også med tanke på nettopp de mindre arrangørene.

– Det bevilges mye penger til nasjonale kulturbygg. Det er vel og bra, men byggene skaper ikke et rikt kulturtilbud i seg selv – vi må også gi økt støtte til de som arrangerer, utøver og skaper det rike kulturtilbudet. Mange mindre og mellomstore arrangører faller utenfor, fordi det knives om få midler. Det gjør bredden i kulturtilbudet dårligere. I tillegg handler dette om å gi skikkelig betalt til alle de utøverne som får viktige deler av sine inntekter fra disse arrangementene. Derfor vil vi ha et tydelig løft av arrangørstøtta, sier SVs kulturpolitiske talsmann Freddy André Øvstegård.

Les også Min mening: «Jeg frykter at de små konsertarrangørene går en vanskeligere tid i møte»

Trykk på kultur

I det hele tatt har SV i sitt alternative budsjett lagt trykk på kulturmidler.

Målt opp mot regjeringas forslag, har de plusset på en liten milliard, og foreslår balnt annet 86 millioner ekstra til kulturskole for å innføre kulturskoletimen over hele landet, 24 millioner til fremme av kulturformål i utlandet (UD-potten) og 20 millioner ekstra til Forsvarets musikk.

Les hva SV sa før valget: «Det første vi vil gjøre er å sørge for at kulturbudsjettene faktisk styrkes»

Spesifikt for musikken ligger det 38 millioner ekstra i SV-budsjettet, som inneholder 15 millioner i økt festivalstøtte, 7 millioner til musikkensembler og kor, 52 millioner ekstra til institusjonene, ikke minst for å for å demme opp for økte lønns- og pensjonskonstnader. Det kanskje mest radikale forslaget er å bygge opp en musikerallianse, etter modell av Skuespiller- og danseralliansen. En slik allianse vil være arbeidsgiver for frilansere mellom oppdrag. Slik kan frilansere få mer forutsigbare vilkår, rett til sjukelønn, pensjonspoeng og en tryggere inntekt.

SVs kulturpolitiske talsmann Freddy André Øvstegård sier at SV ønsker å stå opp for kulturlivet.

– Regjeringens forslag til kulturbudsjett er preget av sultefôring, kutt og idétørke. Vi går motsatt vei. Vi prioriterer penger til kulturlivet for å gi bedre rammer til utøverne og kulturskaperne, sier Øvstegård.

Kulurpolitisk talsamnn: Freddy André Øvstegård.
Kulurpolitisk talsamnn: Freddy André Øvstegård. Foto: Stortinget