Stjernekampen og MFO ⋆ Kontekst
Knut Riisnæs.
Knut Riisnæs. Foto: Arild Hansen

Stjernekampen og MFO

MENING: I NRKs program Stjernekamp brukes et storband sammensatt av studenter. Jeg tviler på at dette er i tråd med avtalene mellom NRK og MFO, skriver frilansmusiker Knut Riisnæs.

Som frilansmusiker gjennom mange år har jeg sett hvordan frilansmarkedet har forandret seg de siste 15 årene. Færre musikere på teaterene, mer bruk av ferdig innspilt musikk, mindre bruk av levende musikk i NRK , og utrolig nok musikaler uten en eneste musiker. Sangerne synger til ferdig innspilt musikk, altså ren karaoke.

I NRKs program Stjernekamp, som sendes i beste sendetid, var en av oppgavene å synge med storband. Til den oppgaven ville det ikke vært noe som helst problem å sette sammen et profesjonelt frilans storband på topp internasjonalt nivå, men NRK velger i stedet å engasjere studenter fra Norges Musikkhøgskole (NMH). Det blir selvfølgelig mye billigere – kanskje til og med gratis. Dette har nå pågått i 2-3 sesonger uten at noen har reagert, så vidt jeg har kunnet se.

Jeg har vondt for å forestille meg at dette kan være i tråd med avtaleverket mellom NRK og MFO.

Selv om NRK har satt bort produksjonen av Stjernekamp til et frittstående produksjonsselskap, fritar vel ikke det NRK for ansvar?

Hvor er MFO? Hvorfor er det så stille?

Sørgelig er det også at NMH finner det opportunt å være med på å undergrave det frilansmarkedet deres egne studenter skal ut i etter endt studium. Hvorfor legger ikke MFO press på NMH for å få stoppet dette?

Med håp om oppklarende svar,

Knut Riisnæs

Les svar fra MFO i et åpent brev til musikkutdanningene: Alvorlig bekymret for gratisarbeid