– Skandale, sier opphavere om EUs nye KI-lovforslag ⋆ Kontekst
Nyheter

– Skandale, sier opphavere om EUs nye KI-lovforslag

EU har lagt frem et forslag til en ny lov vedrørende kunstig intelligens. Nå går en rekke europeiske kulturorganisasjoner sammen om å kritisere loven – som de mener risikerer å ødelegge den europeiske kultursektoren.

– Det er en skandale for Europas kreatører, sier Helienne Lindvall , som er leder for European Composer and Songwriter Alliance (ECSA), der også NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere og Norsk Komponistforening er med, til SVT.

KI-teknikken bygger på tidligere utgitte verk, og det leder til spørsmål innen opphavsrett. Flere har vært kritiske til at opphavere utnyttes av den nye teknikken, som beskrives som et juridisk «ville vesten», ifølge nettstedet Musikindustrin.

lovproposisjonen formulerer EU et unntak fra gjeldende opphavsrett, som gir KI-teknikk retten til å bruke verk, uten tillatelse, så lenge det brukes til fiksjon eller satire.

– Det er jo nesten alt. Det dekker så utrolige mye, og er et unntak som vi synes er svært merkelig. Vi synes for det første at det skal finnes en åpenhet rundt hva som brukes, og at det ikke får tas uten tillatelse. Om de ikke styrker opphavsretten innen KI er det en skandale for Europas kreatører. Det kommer til å ødelegge mulighetene til inntekter, hevder Helienne Lindvall.

ECSA, European Composer and Songwriter Alliance, har sammen med flere andre organisasjoner som representerer skapende krefter innen musikk, film og teater, kommet med en felles, offentlig uttalelse om hvordan man vil de nye teknologiene basert på KI skal håndteres fremover.

Blant underskriverne er musikerorganisasjonen FIM (International Federation of Musicians), der Creo er med,

– Om det er noe vi er gode på i Europa, er det film, musikk og teater. Beskytter vi det ikke, kommer det til å bli virkelig katastrofe for mange europeiske økonomier. De fleste tech-bedrifter som bruker vårt materiale er i USA – ikke i Europa, sier Lindvall.