Sigurd Slåttebrekk topper kåring av beste Grieg-fremføring i britiske Gramophone ⋆ Kontekst
Notis

Sigurd Slåttebrekk topper kåring av beste Grieg-fremføring i britiske Gramophone

Det britiske magasinet for klassisk kritikk; Gramophone hadde sist uke en lengre artikkel om Grieg-tolkninger. Nærmere bestemt en kåring av de beste innspillinger og fremføringer av Griegs Klaverkonsert.

Klaverkonserten ble første gang fremført i København i 1869. Den er blant Griegs mest spilte, med rundt 400 utgivelser. Gramophone er på det rene med at det er en umulig oppgave å gradere alle disse innspillingene, men de gjør det likevel.

På listen finne vi to norske pianister: og Leif Ove Andsnes.

Jeremy Nicholas som har gjort rangeringen trekker frem begge Andsnes innspillinger av Klaverkonserten. Men det er særlig Andenes’ andre innspilling, fra 2002, med Berlin Filharmonikerne og Mariss Jansons. Den ga ham også en Gramophone Award i 2004.

Den fremste av alle fremføringer mener Nicholas imidlertid altså at en annen nordmann står for. Nemlig pianisten Sigurd Slåttebrekk. For mange kanskje enda bedre kjent som den ene av de to skaperne av barne-tv-serien Elias.

Nicolals skriver blant annet at Slåttebrekks 2004-innspilling med Oslo Filharmonien under Michail Jurowskis ledelse har alle kvalitetene til overnevnte Andenes’ prisvinnende innspilling, kombinert med eldre pianister som Hough og Litton’s oppmerksomhet for detaljer og Lipatti og Kovacevich’s forfinede pianospill. Han synes også Slåttebrekk er den som kommer nærmest til den autoritet og følelse de Greef i sin tid hadde.

Hele artikkelen i Gramophone kan du lese her.