Leif Ove Andsnes lar Brahms følge Beethoven ⋆ Kontekst
Notis

Leif Ove Andsnes lar Brahms følge Beethoven

Et av de mest bevegende kammermusikkverks om Leif Ove Andsnes vet om, er Brahms klarinettkvintett med sin «inderlige tristheten». Nå setter han komponisten på årets festivalplakat.

– Etter at vi i 2022 hadde Beethoven i fokus, føles det naturlig at vi i sommer vender oppmerksomheten mot arven etter Johannes Brahms, sier Leif Ove Andsnes om hva som er i vente på årets utgave av Rosendal Kammermusikkfestival.

Ifølge Andsnes kjente Brahms (1833–1897) Beethovens skygge og skal ha sagt «jeg hører alltid kjempens skritt bak meg».

Hvert år utforsker festivalen et eget tema med utgangspunkt i en komponist eller periode. I tiden 10. til 13. august skal Leif Ove Andsnes og 25 gjesteartister utforske Brahms’ ikoniske verk samt sigøynermusikken som inspirerte ham, i et program som byr på både foredrag og konserter.

Også komponisten ­ ­ ­György Ligeti, som ville ha fylt 100 år i år. Et av Ligeti-verkene på festivalprogrammet er «Trio for fiolin, horn og klaver», som er direkte påvirket av Brahms’ egen trio for de samme instrumentene. ­

Folk flest har nok gjerne hørt Ligetis musikk i filmer som «2001: En romodysse», «Ondskapens hotell» og «Eyes Wide Shut».