Samlet inn over 1,4 millioner resirkulerbare festivalkrus ⋆ Kontekst
I løpet av sommeren har Infinitum samlet inn over 1,4 millioner plastglass på festivaler og konserter. Foto:Bergen Live
Nyheter

Samlet inn over 1,4 millioner resirkulerbare festivalkrus

I sommer har en rekke festivaler og konserter brukt nye plastkrus som er laget i PET-plast, og resirkuleres som plastflasker.

Etter sommerens konserter og festivaler har det blitt resirkulert 1,4 millioner plastglass, noe som tilsvarer omtrent 14 tonn plast.

Plastkrusene er laget i PET-plast, og resirkuleres som plastflasker. Ifølge pressemeldingen ville glassene ellers gått til forbrenning.

– Det er mange fordeler med plastkrusene. De er lette og krever lite plast i produksjonen, og de kan resirkuleres selv om de skulle knuse , sier Kjell Olav Maldum, leder for panteselskapet Infinitum i pressemeldingen.

Miljøvennlig løsning

– Disse plastkrusene er den mest ressurseffektive løsningen vi har nå. Det er enkelt å samle dem inn, vi har et velfungerende system for å resirkulere dem til nye, og de har en form og fasong som folk er vant med. Det krever mye mindre energi å resirkulere dem enn å bruke ombrukskrus som må vaskes, sier Maldum i meldingen.

Hansa Borg og Ringnes er blant produsentene som tilbyr kundene sine slike plastkrus.

– Våre kunder er positive til initiativet. Bærekraft er på agendaen hos arrangørene, og de fleste synes det er positivt med initiativer som bidrar til grønnere festivaler. De fleste av våre større festivalkunder har testet ut festivalkrusene denne sommeren og vi håper å få alle om bord til festivalsommeren 2023, sier Stina Kildedal-Johannessen, leder kommunikasjon og bærekraft i Hansa Borg i meldingen.

Tons of Rock ønsker å bli blant landets beste på miljø.

Tons of Rock, Bergenfest, Hvalstrandfestivalen, Kadetten, Neon og Ekstremsportveko er blant de som har brukt plastkrusene i år.

Fra Tons of Rock ble det hentet hele 926 sekker med tomme plastkrus.

– Vi har et større fokus nå på hvilket miljøfotavtrykk vi har, og vi ønsker å bli blant landets beste på miljø. Vi er en stor festival, og det er gøy å vise at vi kan få det til. Å finne den mest miljøvennlige måten å servere drikke på er et av grepene vi har tatt, forteller Eirin Martina Berg, miljøkoordinator i Tons of Rock i meldingen.

Sortering er viktig

– Vi lagde et system som gjorde det enkelt for folk å sortere plastkrusene. Det ble likevel en stor sorteringsjobb for oss i etterkant, da det ikke kan være rester av noe annet oppi krusene. Vi vil derfor se på løsninger for hvordan det kan bli enda mer effektivt, sier Berg. 

Også Trondheim Stage brukte plastkrusene på sine konserter. Trondheim Stage har ofte over 10 000 besøkende på hver konsert i sommersesongen, og har i sommer blant annet hatt konserter med Brad Paisley, Toto, Bjørk og Trondheimsnatt med Åge Aleksandersen og Sambandet.

– Den nye ordningen gikk over all forventing, det var enkelt å håndtere både før, under og etter. Vi så at god skilting, informasjon og gode løsninger underveis var viktig for at vi skulle få sortert riktig med en gang, sier Per Kristian Aasen, ansvarlig for bærekraft og miljø i Trondheim Stage i meldingen.

Aasen legger til at de vil fortsette bruke disse plastkrusene.

– Vi jobber med vår miljøprofil, og fokuserer på blant annet gjenbruk av materiell, og bruk av elkjøretøy, i tillegg til resirkulerbare plastkrus.

Vil få med flere

Nå skal Infinitum evaluere årets ordning, slik at de kan tilrettelegge for at det skal bli enda enklere for neste år. Målet er å få flere aktører til neste år.