Roskilde med enormt artistslipp: Sigrid, Kings of Convenience og The Whitest Boy Alive blant norske navn ⋆ Kontekst
Notis

Roskilde med enormt artistslipp: Sigrid, Kings of Convenience og The Whitest Boy Alive blant norske navn

Etter fjorårets artistslipp med navn som Dua Lipa, Tyler, The Creator, HAIM og St. Vincent var forventningene høye til hvordan Roskilde skulle markere den 50. utgaven av festivalen i 2022. Torsdag ble det offentliggjort at Roskilde legger til hele 92 navn på årets festivalplakat.

Dette er det mest omfattende artistslippet i festivalens historie.

Blant disse er Sigrid som sist gjestet Roskilde i 2018. Siden den gang har hun sluppet kritikerroste Sucker Punch (2019) og blitt en av Norges mest ettertraktede live-artister. I 2021 spilte hun blant annet for 100 000 på historiske Reading Festival. Med er også bergenserne i Kings of Convenience som i 2021 slapp sitt første album på 12 år. Dette er også første gang de gjester Roskilde siden 2010. Erlend Øye tar dessuten med seg sitt andre kritikerroste band The Whitest Boy Alive til festivalen.

De i alt 134 navnene på 2022-plakaten vitner om at 2022 blir året hvor over 130. 000 festivaldeltakere endelig får lov til å oppdage den overfloden som utgjør Roskilde. Internasjonale headlinere, fremadstormende debutanter, aktivistisk kunst, sterke fellesskap og uventede kulturelle strømninger fra hele kloden.

– Det er fantastisk å endelig kunne offentliggjøre et musikkprogram som viser at Roskilde kan vende tilbake med et internasjonalt og fremtidsrettet program. Post Malone og Megan Thee Stallion er begge drømmebookinger for oss, for de tilhører en ny og ung generasjon av sjangerbrytende headlinere som kan samle et kjempepublikum på tvers av alder og musikksmak. Sammen med The Strokes, Dua Lipa, Tyler, The Creator og de øvrige headlinerne skal de sørge for at alle festivalgåere igjen møtes foran Orange Scene til en historisk markering av festival nummer 50, sier
Anders Wahrén, Roskilde Festivals programsjef i en pressemelding

Stemmer fra hele kloden

Korona-pandemien satte en stopper for reiser og kulturmøter mellom verdensdelene. I 2022 er hele 31 land og globale stilarter og sjangeruttrykk representert på festivalen.

Fra den kubanske funkstjernen Cimafunk, den pakistanske neoklassiske sirenen Arooj Aftab til den brasilianske gitar-savanten Kiko Dinucci og maliske Fatoumata Diawara, som spiller en fortryllende miks av pop og blues.

I miksen finner vi også Star Feminine Band bestående av jenter i alderen 10 til 17 år fra Benin, som synger om brennaktuelle temaer som kvinnelig omskjæring, likestilling og kvinnelig empowerment på seks forskjellige språk. Fra Uganda kommer Nakibembe Xylophone Troupe som har med en gigantisk ugandisk tre-xylofon som må betjenes av hele åtte musikere.

– Vi har gjort alt vi kan for å få så mange ulike strømninger og uttrykk fra hele verden med i årets festivalprogram. Vi sier stolt at vi har bragt verden sammen etter pandemien, og musikken har her en helt avgjørende rolle. Det globale perspektivet til festivalen handler også om å avspeile de kulturelle og politiske dagsordener som antirasisme, LGBTQ-rettigheter og ytringsfrihet. Mange av våre artister tar dette med seg fra hele verden og setter det til livs på scenekanten foran publikum.

Flere debutanter på vei

Med 134 navn nå offentliggjort, er bookingen til Roskilde Festivalen 2022 nesten ved veis ende. Det er likevel flere spennende navn som føyes til plakaten om noen måneder.

– Det har vært vanskelig for de unge artistene å få posisjonert seg i korona-tiden. Derfor vil vi bruke våren på å dra ut for å oppleve de aller nyeste strømninger på danske konsertscener så enda flere av de helt duggfriske og debuterende musikerne i 2022 kan finne veien til årets festival, avslutter Wahrén meldingen.