Derfor har ikke Creo reisedagssatser ⋆ Kontekst
Sigrid Solbakk Raabe og Hans Ole Rian
Sigrid Solbakk Raabe og hennes managementselskap fikk kritikk fra Creos forbundsleder Hans Ole Rian. Foto:Kim Erlandsen, NRK P3. Creo
Nyheter

Derfor har ikke Creo reisedagssatser

Sigrids management får kritikk for honorar – igjen. Men Creo har ikke etablert egne satser for turnédagene det ikke er konsert.

I VG denne uken uttalte Creos forbundsleder Hans Ole Rian seg kritisk til Sigrid Solbakk Raabes managementselskap for honorarene Sigrids musikere får.

Det er andre gangen på fem år at Raabe og managementselskapet Sala Music, hvor Håkon Raabe – artistens far – er styreleder, får kritikk for dette. I 2019 forlot bandets musikalske leder skuta på grunn av lave honorarer.

Ifølge VG er dette bedret seg noe, men fortsatt mener forbundsleder i Creo Hans Ole Rian at reisedager på turné blir for dårlig kompensert.

– Håkon Raabe, styreleder i Sigrids selskap Sala Music, sier at Creo ikke har noen satser for reisedager. Stemmer det?

– Det kan hende vi mangler noen satser her, men samtidig er det vanskelig å differensiere de forskjellige scenarioene. Det finnes en sats for DKS-turneer [Den kulturelle skolesekken], men det er en viss forskjell på å turnere Innlandet og Latin-Amerika.

– Finnes det planer for Creo å innføre en slik sats?

– Nei, men vi har snakket løst om det. Jeg skal være forsiktig med å forskuttere noe, men vi burde kanskje ta det opp igjen. Folk må ikke glemme at vi brukte mye tid på satsene i Smartkortet. Det ligger ganske mye i bunnen som gjør at det er komplisert å etablere slike satser.

– Ifølge VG får musikerne på turneen 3000 kroner, som er halvparten av honoraret på dager de ikke spiller. Hva slags ansvar har et management her?

– Hvis man har et vanlig arbeidsgiver/arbeidstagerforhold, så ville man ha vært nødt til å betale full lønn på dager man er bundet opp. Det er klart at managementet har et ansvar her. Det beløpet er jo en god del under DKS-satsene som er 75 prosent av dagshonorar.

• Kontekst er en selvstendig redaksjon heleid av Creo.