Randi Stene ny operasjef ⋆ Kontekst
På plass: Ingrid Lorentsen (til venstre) tar et nytt åremål, og er ballettsjef fram til 2027. Randi Stene (t.h) blir ny operasjef fra 1. august i år.
På plass: Ingrid Lorentsen (til venstre) tar et nytt åremål, og er ballettsjef fram til 2027. Randi Stene (t.h) blir ny operasjef fra 1. august i år. Foto: Erik Berg

Randi Stene ny operasjef

Randi Stene blir ny kunsterisk leder ved Operaen. Og Ingrid Lorentzen forlenger åremålet som ballettsjef.

Fra 1. august 2020 blir Randi Stene ny sjef for Nasjonaloperaen.

Randi Stene er mezzosopran og har opptrådt ved anerkjente operahus og konsertsaler over hele verden. I tillegg har hun vært solist ved Det Kongelige Teater i København i perioden 1988–2019. Hun er i dag ansatt ved Norges musikkhøgskole som professor i sang, og ved Trondheim Symfoniorkester & Opera som operasjef. For tiden er hun i prøver på Tsjajkovskijs opera Eugen Onegin, der hun synger rollen som Larina i en produksjon som har premiere på Hovedscenen 15. februar.

– Med Randi Stene får vi en ambisiøs, klok og samlende leder som vil kunne løfte utviklingen av Nasjonaloperaen videre sammen med våre dyktige medarbeidere, sier administrerende direktør Geir Bergkastet ved Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

Operanasjon

Stene selv sier hun vil bygge Norge som operanasjon.

– Jeg har sunget ved mange scener, men Operaen i Oslo har noe helt spesielt. Med sin åpne, innbydende arkitektur og unike akustikk er det som om bygningen ber oss om å lage stor kunst. I tillegg løfter den fram oss som enkeltkunstnere og hjelper oss til å prestere på vårt beste. Det skal jeg også gjøre som operasjef: skape opera på et høyt internasjonalt nivå, som når ut til og treffer mange. Samtidig skal jeg spille norske og nordiske sangere gode. Opera er en fantastisk kollektiv uttrykksform og jeg merker den sterke viljen og entusiasmen blant husets ansatte i alle avdelinger. Sammen med dem, og med distrikts- og regionoperaene, skal vi fortsette å bygge Norge som operanasjon. Det er en oppgave jeg gleder meg til å ta fatt på, sier påtroppende operasjef Randi Stene.

Lorentzen ballettsjef til 2027

Samtidig har Ingrid Lorentzen takka ja til en ny åremålsperiode som ballettsjef.

– Ingrid er en ballettsjef i det internasjonale toppsjiktet. Hun har bidratt til å styrke både dansekunstens posisjon i Norge og Nasjonalballettens anerkjennelse internasjonalt, sier Bergkastet.

Det nye åremålet gjelder til 2027.

– Jeg er utrolig glad for tilliten jeg er vist. Det er jeg i dag, og hver dag når jeg ser husets folk sette idéer ut i livet. Den Norske Opera & Ballett består av kunstnere både på og av scenen. Jeg gleder meg til fortsettelsen, til å få jobbe med Randi, og at vi i fellesskap skal kunne bevege enda flere publikummere, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen i pressemeldingen.