Oslopremiere på Kventeatrets aller første forestilling ⋆ Kontekst

Nyheter

Oslopremiere på Kventeatrets aller første forestilling

Nyetablerte Kvääniteatteri gjester Nationaltheatret 28. og 29. september med med den kritikerroste forestillingen Näkymätön kansa – Det usynlige folket.

Begge spilledatoene er allerede utsolgt.

– Vi er stolte av at Kventeatret viser sin aller første forestilling akkurat her hos oss, og det er ekstra hyggelig at forestillingen allerede er utsolgt. Nationaltheatret som institusjon ble i 1899 reist som en identitetsbygger som skal fremme norsk kultur, og med Kventeatret kan vi løfte fram også det kvenske i kulturen vår, sier Nationaltheatrets teatersjef Kristian Seltun i en pressemelding.

Näkymätön kansa – Det usynlige folket høstet lovord i pressen etter urpremieren 17. september på Halti kulturscene i Nordreisa. Nå kommer forestillingen til Oslo, som del av en kort turné. 28. og 29. september kan publikum oppleve Kventeatrets aller første produksjon i Malersalen på Nationaltheatret.

– En ruvende kulturell kraft

«Kvääniteatteri har på første forsøk etablert seg med autoritet som en ruvende kunstnerisk og kulturell kraft», skrev anmelder Per Kristian Olsen i NRK etter urpremieren 17. september.

Näkymätön kansa – Det usynlige folket er en scenisk samtale om nordlig identitet. Formålet med forestillingen er å synliggjøre den kvenske kulturen, både for kunstnere selv og for publikum. 

Forestillingen har en undersøkende stil der skuespillerne sammen med publikum leter etter det kvenske.

Kvääniteatteris teatersjef Frank Jørstad står for regien, og har skrevet manuset sammen med Teodor Janson. På scenen ser vi skuespillerne Astrid Serine Hoel, Ivar Beddari, Sara Maria Maliniemi Lindbach og Ørjan Steinsvik, som alle kommer fra ulike kvenske områder i Norge.

Nationaltheatret har bistått produksjonen med kostyme og sminke.

Fakta om Kvääniteatteri – Kventeatret:

  • Etablert i tilknytning til Halti kulturscene i Nordreisa.
  • Etableringsprosjektet startet opp i januar 2020 og er finansiert av Troms Fylkeskommune, Troms og Finnmark fylkeskommune, Nordreisa kommune, Kulturrådet, Kulturdepartementet og SNN Samfunnsløftet.
  • Målet er å være i ordinær drift fra 1. januar 2023.
  • Näkymätön kansa – Det usynlige folket er deres første teaterproduksjon.