Ørjan Matre er KODEs huskomponist i 2023 ⋆ Kontekst
Notis

Ørjan Matre er Kodes huskomponist i 2023

Komponiast Ørjan Matre (f. 1979) er født og bosatt i Bergen. I 2023 er han også Kodes huskomponist.

Gjennom året får Matre sette sitt preg på museets program, ved å forme unike konserter og arrangementer etter sine egne idéer og visjoner. Huskomponisten skal komponere et helt nytt verk, som urfremføres i Troldsalen 24. november. Han er også i utvikling av et prosjekt som kretser rundt hans eget komponisthjem.

– Jeg har en ganske variert produksjon, og håper å få vist ulike deler av denne. Mye av musikken min er klassisk «partiturmusikk», gjerne for orkester og store ensembler, men jeg jobber også i mange andre formater. I løpet av året tror jeg alle disse sidene vil bli presentert, men jeg har også lyst til å benytte anledningen til å gjøre en del ting som jeg aldri har gjort før, sier Matre i en pressemelding.

Les også: Matres metode: Å stange hodet i veggen til følelsen av musikk svarer

Kode forvalter en del av Norges musikalske arv med komponisthjemmene Lysøen, Troldhaugen og Siljustøl. Det er tredje året Kode har en huskomponist, et prosjekt med mål om å løfte frem vår egen tids komponister.

– Matre er en teknisk dyktig og utpreget nysgjerrig komponist som stadig rokker ved etablerte musikalske konstellasjoner, jeg gleder meg til å følge han gjennom året her hos oss, sier Christian Grøvlen, direktør for Kodes komponisthjem, i meldingen, hvor han legger til;:

– Musikk er øyeblikkskunst, menneskers følelser og tanker – her og nå. Det å dyrke kontakten med musikk som skrives i dag opplever jeg som en sentral del av å forvalte og formidle komponisthjemmene.