Ny arbeidsmiljølov på vei: – Frivilligheten er hørt ⋆ Kontekst
Et skolekorps øver i en skolegård i Oslo
Frivilligheten fikk gode ord i lovforslaget til ny arbeidsmiljølov. Men korpsene er bekymret for arbeidsmengden den enkelte styreleder kan få. På bildet: Uranienborg skoles musikkorps i 2021. Foto:Berit Roald / NTB
Nyheter

Ny arbeidsmiljølov på vei: – Frivilligheten er hørt

Korpsene får ikke unntak fra loven, men er fornøyde likevel.

Stortingets arbeids- og sosialkomité leverte forrige uke en innstilling om endring av arbeidsmiljøloven, som denne uken har vært på høring i Stortinget.

Lovforslaget tydeliggjør blant annet at arbeidstager skal ha status som nettopp dette med mindre arbeidsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det foreligger et oppdragsforhold.

Som Kontekst tidligere har skrevet om, fryktet imidlertid frivilligheten for om de har blitt hensyntatt; at lovforslaget kunne skape stor belastning på økonomien for frivillige organisasjoner, større arbeidsmengde for de som engasjerer seg, og konsekvensene av personlig og juridisk ansvar hos den frivillige som vil gjøre en innsats for å skape aktivitet.

Men generalsekretær i Norges musikkorps forbund (NMF) Kjersti Tubaas, er ikke spesielt bekymret nå som lovforslaget er på vei.

– Frivilligheten er hørt. Det er viktig å presisere at vi ikke ønsket et unntak fra arbeidsmiljøloven, men en merknad, og det har vi fått, sier Tubaas til Kontekst.

I lovforslaget står det blant annet at det er «avgjørende at det utarbeides en god veileder for frivillige organisasjoner for å medvirke til at lovforslaget ikke blir til hinder for å kunne tilby aktiviteter i en frivillig sektor som jobber med å øke aktiviteten».

Middelaldrende kvinne med blondt halvlangt hår og hvit skjorte ser rett i kamera
Kjersti Tubaas, generalsekretær i Norges Musikkorps Forbund. Foto:Marcus Castro

Komiteen trekker også frem at «det fortsatt vil være anledning til å benytte selvstendige oppdragstagere for både frivilligheten og andre aktører».

– Det har også kommet kommentarer både fra Høyre og Senterpartiet som er tydelige på at lovforslaget ikke må få konsekvenser for blant annet korps, sier Tubaas.

Tubaas er dog mer bekymret for arbeidsmengden og ansvarsbelastning som enkelte som engasjerer seg i frivilligheten kan få.

– Når man får stadig nye krav å forholde seg til med henhold til rammevilkår, blir det krevende å drive korps for de som sitter i styrene. Jeg frykter at det kan være med å drepe engasjementet, som er fundamentet for at vi har så stort fritidstilbud av korps, sier Tubaas.