Norsk komponistforening hedret tre komponister med prisen Årets verk 2021 ⋆ Kontekst
Notis

Norsk komponistforening hedret tre komponister med prisen Årets verk 2021

Torsdag 3. februar delte Norsk Komponistforening ut tre priser for Årets verk 2021. Prisvinnerne blir tildelt 50 000 kroner hver.

Årets verk er tre likeverdige priser til tre norske komponister for fremragende verk urfremført eller tilgjengeliggjort for offentligheten i de tre foregående årene. Prisene deles ut av Norsk Komponistforening, og er år et samarbeid med NRK Hovedscenen.

Prisen Årets verk har en flere tiår lang historie i Norsk Komponistforening, om enn i en noe annen form, men har nå i noen år ikke vært delt ut. Årets utdeling representerer slik gjenopptakelsen av en lang tradisjon som favner svært mange viktige verk i norsk musikkhistorie.

– Vi deler nå ut disse prisene med et ønske om å vise nettopp noe av denne spennvidden – og uttrykksviljen – kraften – som finnes blant norske komponister, gjennom å løfte fram tre fremragende verk med særskilte kvaliteter, som hver på sin egne måte representerer en del av vår samtid, sa styreleder Jørgen Karlstrøm i sin åpningstale, skriver Komponistforeningen i en pressemelding.

Det kom inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført eller tilgjengeliggjort i 2018–2020. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg nominerte 20 verk, og en internasjonal sammensatt jury kåret tre vinnere blant disse.

Juryen besto av dirigent og komponist Rei Munataka (Japan/Sverige), musikkritiker Maren Ørstavik (Norge), komponist Antti Auvinen (Finland) og leder i Musikkfaglig utvalg Bjørn Morten Christophersen (Norge).

En kvinne, to menn med blomsterbukett og priser i favnen
De tre vinnerne av Norsk Komponistforenings pris «Årets verk 2021»: Kristine Tjøgersen, Edvin Østergaard og Rolf Gupta. Foto: Niklas Østergaard

Her er juryens begrunnelser:

Vinner A:

«Det er alltid gledelig når man merker at komponisten enkelt og ærlig elsker å komponere uten annen agenda. Dette stykket viser håndverk på svært høyt nivå og tydelig forståelse for hvordan skape en kunstnerisk vellykket balanse mellom overordnet struktur og fargerike detaljer. Samspillet mellom utøverne er kyndig veiledet gjennom et detaljrikt partitur, som igjen skaper mangfold i tekstur, klang og struktur. Verket er preget av pirrende nysgjerrighet og overrasker stadig lytteren uten å tape et enhetlig og klart lydbilde.»

Årets verk er skrevet for tre sangere og kontrabass og heter «Ørenslyd: Ritus V» av Edvin Østergaard

Verket ble urfremført høsten 2019 i Tieranatomisches Theater, Humboldt-universitetet i Berlin sammen med utstillingen «AugenWerk» med kunstnerne Ingo Nussbaumer og Hubert Schmidleitner.

Vinner B:

«Verket bretter seg langsomt ut i en stor og velformet dramaturgi. Tekstutvalget er fascinerende og orkestreringen er brilliant. Måten komponisten omfavner teknikker fra spektralmusikk til senromantikk til folklore gjør verket både monumental, nært og personlig på samme tid, og det kommuniserer godt til et stort publikum.»

Årets verk er «Jordens sang» av Rolf Gupta

Verket ble skrevet til Kristiansands Symfoniorkesters 100-årsjubileum for det lokale musikklivet i Kristiansand, og urfremført av Kristiandsand Symfoniorkester, solister og fire lokale kor, dirigert av Peter Szilvay i Kilden teater og konserthus i 2019.

Vinner C:

«Verket viser høy grad av originalitet og en sterk skaperkraft. Den villedende tittelen bidrar til å holde vår nysgjerrighet og forventning oppe. Ved hjelp av lyd, enkle rekvisitter og tydelig dramaturgi hjelper komponisten oss til å se skogen og naturen på nye måter. Vår tids klimaangst kaster mørke skygger. Men her er lydbildet lekent og tiltrekkende idet musikken later til å være tuftet på forundring, kjærlighet og glede.»

Årets verk er «Piano Concerto» av Kristine Tjøgersen

Verket er bestilt og urfremført av Ellen Ugelvik og Trondheim Sinfonietta i 2019 på Dokkhuset i Trondheim.

Arild Erikstad var til stede under prisutdelingen og snakket med hver av vinnerne om deres vinnerverk og den skapende prosessen de som komponister, og i noen tilfeller også utøvere, har.

Verket «Ørenslyd. Ritus V» fremført av Tone Braaten, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød og Håkon Thelin. Utdrag av de to andre vinnerverkene ble vist på storskjerm.

Prisutdelingen i Marmorsalen på Sentralen, skulle opprinnelig finne sted i desember 2021, men ble utsatt på grunn av en ny nedstenging av Norge.

Utdelingen med intervjuer vil bli vist på NRK Hovedscenen 13. mars i år.