Nasjonalgalleriet kan bli løsningen på Nationaltheatret-floke ⋆ Kontekst
Nasjonalgalleriet stengte dørene i januar 2019. Nå kan de tomme lokalene i Nasjonalgalleriet på Tullinløkka kan bli Nationaltheatrets nye lokaler. Foto:Heiko Junge / NTB
Nyheter

Nasjonalgalleriet kan bli løsningen på Nationaltheatret-floke

Nå skal Statsbygg fortsette utredningen av alternativene.

Rehabilitering av Nationaltheatrets bygg fra 1899 har vært en årelang prosess. Nationaltheatret selv har understreket hvordan bygningen forfaller både utvendig og innvending, og at det haster med rehabilitering. Men prislappene har vært skyhøye, og en løsning har latt vente på seg.

Statsbyggs utredninger for å finne en slik løsning fortsetter i 2023, opplyser Statsbygg i en pressemelding.

En løsning er å bygge et nytt teaterbygg på Tullinløkka hvor man også tar i bruk det gamle Nasjonalgalleriet. Dette bygget står tomt etter at kunsten ble flyttet til det nye Nasjonalmuseet ved Aker brygge.

Da vil Nationaltheatret inneholde tre scener. Én av dem vil være hovedscenen i det gamle bygget, som vil bli rehabilitert i en noe mindre og billigere skala enn ved tidligere utredninger.

– Det skal gjøres nødvendige antikvariske og tekniske oppgraderinger og oppussing. Det er en forutsetning at rehabiliteringen ikke medfører behov for refundamentering, skriver Statsbygg.

Nationaltheatret forfaller og flere områder inne og ute var allerede i 2018 dekket til av frykt for at bygningsdeler skal løsne. Flere steder er det tydelige sprekkdannelser.
Foto: Lise Åserud / NTB

Tullinløkka-løsningen innebærer en ny og moderne scene med plass til cirka 500 seter, samt en mindre scene med en kapasitet på 200.

– Nasjonalgalleriet skal kunne brukes av teatret på en slik måte at viktige arealer i den fredede bygningen vil være tilgjengelig for publikum.

Det legges opp til at nye lokaler på Tullinløkka vil kunne bygges før Nationaltheatret rehabiliteres.