– Musikerne har ene og alene holdt kirken åpen ⋆ Kontekst
Tolv musikere tilknyttet Ishavskatedralen i Tromsø går til sak mot den lokale menigheten.
Tolv musikere tilknyttet Ishavskatedralen i Tromsø går til sak mot den lokale menigheten. Foto: Siri Uldal

– Musikerne har ene og alene holdt kirken åpen

Tolv musikere tar menighet for retten for det de mener er ulovlig kontraktsforhold. Kirken mener pengene må brukes på oppussing.

Tolv sangere og musikere tilknyttet Ishavskatedralen i Tromsø går til sak mot Tromsøysund menighet for det de mener er ulovlig kontraktsforhold. Det var Nordlys som først omtalte saken. Musikerne forteller til Nordlys at det er en «fryktkultur» blant utøverne, og at menighetsrådet kommer med trusler om kartellvirksomhet. Advokatfullmektig Espen Andreas Eldøy i Creo har sammen med LOs advokat Lars Christian Fjeldstad bistått de tolv musikerne i forhandlinger med menigheten siden i fjor sommer. Han sier at partene står et godt stykke fra hverandre, men at begge ønsker et utenomrettslig forlik – selv om det nå er tatt ut stevning. – Musikerne har bidratt sterkt til at menigheten har gått med millionoverskudd, samtidig som at menigheten har sluppet å betale blant annet tariffbasert lønn og feriepenger til musikerne, sier Eldøy.

Millionoverskudd

LO og Creo ble kontaktet av de tolv musikerne, etter at deres forhandlinger med Tromsøysund menighet ikke hadde ført frem. Musikerne har vært engasjert som oppdragstakere for menigheten, hvor de opptrer på de populære midnattskonsertene. Frem til pandemien var det opptil 450 slike konserter hvert år. Hurtigruten har vært en storkunde. Det har gitt konsertene et millionoverskudd. I årene 2017-2019 lå overskuddet for konsertdrift på 4.8 millioner til fem millioner kroner hvert år. Dette har blitt gjort mulig med musikere som også fyller andre roller. «Når vi er på jobb på kvelds- og nattestid er det vi musikere som har ansvar for alt med lys, teknikk, publikum og sikkerhet i bygget. Da er det ingen andre på jobb enn oss i kirken», sa Harald Bakkeby Moe, en av de tolv musikerne som har gått til sak, til Nordlys. Arbeidsgivers argument for å ikke ha disse musikerne som ansatte, er blant annet at overskuddet har gått til et vedlikeholdsfond – myntet på oppussing av kirken – og at uten dette overskuddet må de stenge Ishavskatedralen. – Da kan man argumentere for at det er musikerne som ene og alene har holdt kirken åpen, sier Eldøy. Han sier videre: – Vi mener at musikerne skal være ansatt fordi de etter en helhetsvurdering av kriterier fastsatt av høyesterett kvalifiserer til å være ansatte, ikke oppdragstakere.

Krever ansettelsesforhold fra 2013

Musikerne har kun fått ettårskontrakter som selvstendige oppdragstakere via en standard arbeidskontrakt fra Tromsøysund menighet. Denne kontrakten ble ifølge Eldøy enda mer begrensende da pandemien kom. Kravet fra musikerne er at de skal anses som ansatte fra 2013, året hvor samtlige av de tolv hadde et tilknytningforhold til menigheten. Dette var også året hvor menighetsrådet tok over hele driften av midnattskonsertene.
Advokatfullmektig Espen Andreas Eldøy i Creo.
Advokatfullmektig Espen Andreas Eldøy i Creo. Foto: Creo
Dette betyr en betydelig sum i mellomlegg mellom honorar og lønn de siste tre årene, samt ubetalt feriepenger og pensjon. LO og Creo gikk tidlig i dialog med menighetsrådet, som avviste kravet umiddelbart. – Det var først da vi varslet om søksmål, at de begynte å komme oss i møte, sier Eldøy. Akkurat hvor stort beløp det er snakk om vil ikke Eldøy gå ut med foreløpig. Eldøy sier at det nå forhåpentlig blir satt dato for hovedforhandling og rettsmegling før retten tar ferie.

Menigheten håper på løsning

Styreleder i Tromsøysund menighet, Frp-politiker Kristoffer Kanestrøm sier til Musikkultur at de har prøvd å forhandle, og at de «ikke har smelt igjen døra». – Jeg håper vi får til en løsning, sier Kanestrøm. Han ønsker ikke å gå videre inn på detaljer i saken. I en tidligere versjon av denne saken sto det at konsertene hadde et overskudd i 2019 på over seks millioner kroner. Dette var noe unøyaktig og har blitt presisert.