Musiker Mai Khoi om hvordan Facebook skader ytringsfriheten i Vietnam ⋆ Kontekst
Foto: Rune Eriksen

Musiker Mai Khoi om hvordan Facebook skader ytringsfriheten i Vietnam

Som musiker i et totalitært samfunn, har jeg erfart den positive effekten Facebook kan ha. Men jeg har også sett hvordan plattformen kan brukes til å kvele uenighet, skriver vietnamesiske Mai Khoi i dette innlegget.

Innlegget ble først publisert i Washington Post i 2018, og er oversatt av Bertil Knudsen.

I fjor sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg: «Jobben vår i Facebook er å hjelpe folk til å ha størst mulig positiv innvirkning på andre, og samtidig nedtone områder der teknologi og sosiale medier kan bidra til splittelse og isolasjon.»

• Les også: Tema: Sensur i sosiale medier

Viktig rolle i totalitære samfunn

Som vietnamesisk musiker som vokste opp i et totalitært samfunn, kan jeg bekrefte den positive effekten Facebook kan ha. Før i tiden var det ingen steder folk i Vietnam kunne uttrykke seg fritt. Myndighetenes kontroll gjaldt alle områder av vårt sosiale liv. Dette endret seg da de sosiale mediene kom. De ga et rom der vi kunne si det vi hadde på hjertet, få tilgang til usensurert informasjon og organisere fredelige protester. Dette betydde at den offentlige diskurs ikke lenger var begrenset til statsdrevne medier, at folk åpent kunne diskutere politikk, og til tider kunne myndighetene stilles til ansvar.

Hjalp i gang demokratidebatt

I 2016 nominerte jeg meg selv som uavhengig kandidat til valg ved nasjonalforsamlingen i Vietnam.

Loven hindret meg i å drive offentlig valgkamp, så jeg brukte Facebook til å sette i gang en landsomfattende debatt om demokrati. Da politiet stilte opp på konsertene mine og jeg fikk forbud mot å synge, lot Facebook meg omgå sensursystemet og legge ut det nye albumet mitt på nettet. Og da jeg møtte president Obama etter å ha blitt nektet å stille opp ved valget, var Facebook det eneste stedet hvor folk kunne få nyheter om møtet. Men jeg har også sett hvordan Facebook kan brukes til å kvele uenighet. Da jeg satte i gang en aksjon for at en million mennesker skulle nominere seg selv til valget til nasjonalforsamlingen, ble kontoen min stengt umiddelbart.

• Les også: Musikken overvinner sensuren – intervju med Mai Khoi

Brukes til manipulasjon og splittelse

I dagens Vietnam tillater Facebook at plattformen blir brukt til å splitte og isolere folk. Organiserte troll og cyberkrig-hærer beveger seg rundt på plattformen, manipulerer folks meninger og drukner uenighet. Betalte tilhengere av myndighetene misbruker reglene til Facebook-fellesskapet slik at kritiske poster blir slettet. Bare den siste måneden har mange av Vietnams ledende uavhengige journalister og forsvarere av menneskerettigheter fått stengt kontoene sine. Det er mye som står på spill, siden vi står i fare for å miste det eneste stedet vi kan snakke fritt.

Men dette er ikke bare et vietnamesisk problem. Noe lignende skjer i Filippinene, der Facebook blir brukt til å kvele opposisjon. Til tross for anmodninger fra vietnamesiske borgerrettighetsgrupper og medlemmer av USAs kongress har selskapet fremdeles ikke gjort noe for å rette opp i dette.

Må klargjøre sine verdier

Facebooks driftssjef, Sheryl Sandberg, vitnet under ed for en senatskomité da hun sa at Facebook «bare vil operere i land der vi kan gjøre det i overensstemmelse med verdiene våre».

Jeg hilser løftet hennes velkommen. Men hvis det hun sier er sant, har Facebook noen tvilsomme verdier. I Vietnam, et land som Facebook opererer i, kunne jeg bli satt i fengsel for å skrive denne artikkelen. I september ble to Facebook-brukere fengslet for «misbruk av den demokratiske friheten». Tidligere i år ble en fredelig demokratiaktivist dømt til 14 års fengsel for å ha strømmet en protest live på Facebook. I den senere tid er landsomfattende protester mot loven om cybersikkerhet blitt brutalt knust, og 40 aktivister er satt i fengsel. Loven krever at Facebook åpner kontorer i Vietnam (der virksomheten kan kontrolleres), gir personlig informasjon til myndighetene og fjerner innhold innen 24 timer etter at myndighetene har bedt om det. I en sammenheng der ingen grunnleggende rettigheter er garantert, må Facebook klargjøre sine verdier og rapportere om hvordan de respekterer menneskerettighetene.

• Les også: Portrett med den iranske metallmusikeren Sina Winter

Delaktig i brudd på menneskerettighetene

I en uttalelse fra Facebook heter det: «Det kan også være tilfeller da vi kan bli nødt til å fjerne eller begrense tilgang til innhold fordi det bryter en lov i et bestemt land, selv om det ikke bryter med reglene for vårt fellesskap.»

Men hva skjer når det å fjerne innhold for å føye seg etter lokale lover bryter med menneskerettighetskonvensjonen som beskytter ytringsfriheten? Frie ytringer er kriminalisert i Vietnam. Med jevne mellomrom blir folk fengslet for «misbruk av demokratiske friheter», eller for å «spre propaganda mot staten». Loven om cybersikkerhet forbyr «innhold som retter seg mot Den sosialistiske republikken Vietnams stat» og innhold som «krenker nasjonen, nasjonens flagg, nasjonalsangen, store mennesker, ledere, viktige mennesker og nasjonale helter». Vil Facebook opptre i samsvar med disse restriksjonene? Ett tilfelle der Facebook fjernet innhold som var kritisk overfor kongefamilien i De forente arabiske emirater etter ønske fra myndighetene der, antyder at selskapet vil det.

Ingen holder øye med virksomheten

Facebook, som har mer enn 52 millioner kontoer i Vietnam (mer enn halvparten av befolkningen), er en viktig samfunnsaktør i landet. Selskapet er imidlertid ikke ansvarlig overfor vietnamesiske borgere. I motsetning til i USA, der borgerne fritt kan organisere seg og Zuckerberg kan måtte svare for seg i Kongressen, eksisterer det ikke her noen uavhengig instans som holder øye med Facebooks virksomhet. Avgjørelser om strategi foretas uten at man rådfører seg med offentligheten (selv om det er opprettet en kommunikasjonskanal med myndighetene), og selskapets ledere møter våre ikke-folkevalgte ledere, samtidig som de ignorerer det sivile samfunn. Ut fra den innvirkningen Facebook har på samfunnslivet i Vietnam, er det et sterkt behov for å utvide ansvaret selskapet har overfor borgerne.

Overlatt til autoritære krefter

Først av alt burde Facebook hindre myndighetsstyrte troll i å misbruke denne plattformen, rapportere om hvordan selskapet respekterer menneskerettighetene ut fra FNs prinsipper og rammeverk, og publisere en uttalelse om at selskapet nekter å føye seg etter lokale lover som brukes til å kvele protester og krenke det private rom. I framtidige møter selskapet deltar på i Vietnam, bør også det sivile samfunn være representert.

Facebook har vært en sterk forkjemper for frihet i Vietnam, men den positive effekten blir nå reversert når det sosiale mediet blir overlatt til autoritære krefter. Jeg betrakter Mark Zuckerberg som ansvarlig for dette.

Mai Khoi er musiker og aktivist