MFO blir CREO ⋆ Kontekst
Foto: Marte Bjerke

MFO blir CREO

MFO har fått nytt navn. Fra 2019 blir MFO til CREO.

I 2019 heter MFO CREO – forbundet for kunst og kultur. Det nye navnet ble lagt fram for landsmøtet onsdag ettermiddag, og ble enstemmig vedtatt.

Navnet MFO – Musikernes Fellesorganisasjon har vært diskutert siden landsmøtet i 2006, og nå oppleves behovet for å bytte navn akutt, mener nestleder Christine Thomassen.

– Navnet MFO henger verken sammen med vedtektene våre eller virkeligheten. Vi er i dag et mangfoldig fellesskap bestående av mange yrkesgrupper, samtidig har vi ikke et navn som forteller dette, sa Christine Thomassen fra scenen under landsmøtet.

Debatten rundt navnet var kort og overveiende positiv. De som tok ordet til støtte for CREO fikk applaus og heiarop. De få kritiske røstene fikk mer halvhjertet applaus.

Ett motforslag ble fremmet – Møre og Romsdal regionlag foreslo Artes. Men trakk forslaget før avstemning.

• Les også: Det går mot navnebytte i MFO

Grundig prosess

Organisasjonen har lagt vekt på å ha en grundig prosess, og navnet som ble lagt fram for landsmøtet har også fått enstemmig støtte i forbundsstyret. Dinamo har vært involvert i arbeidet, sammen med en arbeidsgruppe i MFO. Simen Grankel fra Dinamo innledet sin gjennomgang av hvordan navneprosesser foregår med disse ordene:

– Navenprosesser gjør vondt. Alltid.

Betyr «jeg skaper»

CREO betyr «jeg skaper» på latin, og er et assosiativt navn, i motsetning til MFO, som er et beskrivende navn.

– Å skape – det er noe alle våre medlemmer har til felles – de skaper, sa Thomassen under framleggelsen av det nye navnet.

MFOs landsmøte 2018

• I Drammen, 24. – 26. oktober.

• 105 delegater fra hele landet.

• Landsmøtet er MFOs øverste organ. Avholdes hvert fjerde år. Her avgjøres hva organisasjonen skal jobbe med de neste fire åra.