MFO anmelder Tidal ⋆ Kontekst

MFO anmelder Tidal

Også MFO har anmeldt strømmeselskapet Tidal til Økokrim for bedrageri.

Anmeldelsen ble levert denne uka, og MFO er den fjerde organisasjonen i rekka. Tono anmeldte Tidal allerede for to uker siden, seinere har Gramart og Fono gjort det samme. Og altså nå MFO.

– Vi måtte gjøre egne vurderinger av saken før vi anmeldte. Mange av våre medlemmer sprer musikk via strømmetjenestene. Hvis Tidal har manipulert avspillinger og forfalsket lyttertall, har dette konsekvenser for våre medlemmer, og for oss er det viktigste å beskytte deres interesse. Vi krever at det tas ut påtale mot Tidal dersom etterforskningen avdekker straffbare forhold, sier MFO-leder Hans Ole Rian.

Han forteller at flere har trukket musikken sin ut fra tjenesten. Rian oppfordrer musikere som har musikk på strømmetjenestene til å undersøke hvordan strømmeinntektene beregnes fra selskapene.

– Etterspør dine egne strømmetall hos selskapene, sier han.

Manipulerte avspillinger

Det var Dagens Næringsliv som avslørte i begynnelsen av mai at Kanye Wests og Beyoncés strømmetall er manipulert på Tidal. Forskere ved NTNU har gått gjennom strømmetallene og funnet over 320 millioner falske avspillinger.

Tidal har kalt forskernes resultater uriktige, og varslet at selskapet undersøker det de kaller et datainnbrudd.

MFO har også kontakt med nordiske og internasjonale musikerorganisasjoner, og har oppfordret dem til å ta tak i saken via sine kanaler.