#metoo: 1001 musikere går ut - MFO har opprettet kontakttelefon ⋆ Kontekst
Foto:

#metoo: 1001 musikere går ut – MFO har opprettet kontakttelefon

I går kveld gikk 1001 musikere ut og varslet om seksuell trakassering og overgrep i musikkbransjen.

Flere deler av kultur- og mediebransjen har samlet seg til opprop mot seksuell trakassering og overgep, etter kampanjen #metoo, som startet i USA for en måned siden. I land etter land og bransje etter bransje har kvinner som har vært utsatt for trakassering samlet seg til opprop for å løfte problemet ut i lyset. I går var det musikerne som samlet seg i to opprop.

«Når vi leser hverandres historier er det vanskelig å tro. Norske, kvinnelige sangere utsettes jevnlig for seksuell trakassering.

Det skjer under utdanning, på og bak scenen, og i sosiale sammenhenger under dekke av «han blir sånn når han drikker litt», «såpass får du tåle skal du være i denne bransjen»,» skriver de 295 klassiske sangerne som står bak oppropet #visyngerut.

«Vi krever nulltoleranse for seksuelle overgrep, trakassering og vold. Vi ønsker å plassere skammen der den hører hjemme, hos overgripere og de som beskytter dem. Vi vet hvem dere er,» skriver 706 musikere i #nårmusikkenstilner-oppropet.

Oppropene og historiene i sin helhet leser du i Aftenposten.

MFOs nestleder Christine Thomassen sier at problemene er alvorlige, og at MFO vil gjøre det som gjøres kan for å hjelpe dem som henvender seg.

– Dette er ikke et problem som løses med en emneknagg, det må arbeides med over tid.

MFO har nå opprettet en direktekontakt for medlemmer som har opplevd trakassering eller overgrep.

I et møte i de skandinaviske musikerforbundene sist uke, samlet forbundene seg til en felles uttalselse og plan for å samle informasjon og forberede tiltak i alle de nordiske landene og Storbritannia.