Make art not war ⋆ Kontekst

Make art not war

FORBUNDSLEDEREN:

Her hjemme var det arrangementer i Oslo og Harstad. Music Freedom Day markeres hvert år for å støtte forfulgte, tiltalte og fengslede musikere verden over. Deres eneste forbrytelse er ofte at de har talt imot myndighetene og insistert på retten til å uttrykke seg gjennom musikk. Music Freedom Day er en dag til ære for alle som kjemper for menneskerettigheter og for retten til å skape, framføre og lytte til musikk uten frykt.

Markeringen i Harstad er det SafeMUSE som står bak. SafeMUSE arbeider for å tilby forfulgte musikere og komponister et trygt sted å bo og arbeide gjennom utvikling av Safe Music Havens (fribyer for musikk) og Safe Music Residencies (residensordning for forfulgte musikere). Harstad er verdens første friby for musikk og i ett år har Abazar Hamid fra Sudan bodd og arbeidet i byen. Fordi han laget politiske sanger med budskap om fred måtte Abazar flykte fra hjemlandet sitt.

Les også: Helsvart år for kunstneres yttringsfrihet

I Norge har vi grunnleggende ytringsfrihet. Dette gjelder selvfølgelig også på musikkområdet, noe vi er så heldige å ta for gitt her til lands. I svært mange land er ikke dette tilfellet. «Bare det å være musiker på feil sted med feil repertoar og feil kjønn, kan være problematisk nok,» sa Jan Lothe Eriksen i SafeMUSE til Musikkultur i februar.

Freemuse, som arbeider internasjonalt for å forsvare musikeres og komponisters ytringsfrihet, fører årlig statistikk over angrep på kunstneres ytringsfrihet. Freemuse kunne i februar melde om en dyster rekord: 2015 var det verste året for kunstneres ytringsfrihet hittil. Flere kunstnere enn noensinne blir angrepet for kunsten. Farligst er det å være musiker.

Nettopp derfor er arbeidet som Freemuse og SafeMUSE gjør og markeringer som Music Freedom Day utrolig viktig. Make Art Not War er undertittelen på et fantastisk musikalsk prosjekt som ble framført under Music Freedom Day i Harstad. Arbeidet med prosjektet har foregått praktisk talt over hele verden i samarbeid med Seun Kuti. «Musikk er fremtidens våpen!” erklærte hans far, Fela Kuti, like før sin død. Jeg kunne ikke vært mer enig. Med musikk skal ondt fordrives. Make Art Not War!

Hans Ole Rian, forbundsleder i MFO