Lubna Jaffery: – De har kalt meg for comeback kid ⋆ Kontekst
Lubna Jaffery
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery utenfor kontoret i Grubbegata 1. – Du må slå meg hardt i hodet om jeg blir høy på meg selv, sier hun. Foto:Ronja Sagstuen Larsen
Intervju

– De har kalt meg for comeback kid

26 år etter å ha blitt buet under debattdebuten, er hun statsråd. Lubna Jaffery er ‘fornøyd’ med både sitt første kulturbudsjett og regjeringens arbeid med kunstig intelligens, men nekter for å nedprioritere kultur til fordel for idretten.

«Sånn. Ok. Hei. Jeg kan kalle deg Lune. Hva sa du? Jeg kan kalle deg Lune.»

Dette er en type AI, eller KI om du vil, høsten 2023.

Og utenom korrekt setningsoppbygging, mangel på differensiering mellom samtaledeltagere, og at kultur- og likestillingsministeren blir avspist med ‘Lune’, er det noenlunde riktig transkribert av AI-programvaren.

Det er snålt. Konstruert. Som et bilde av et ansikt hvor noe står på skeive.

Hvor noe er off – som AI-genererte bilder fremdeles ofte er. Men som AI-generert musikk i stadig mindre grad er.

Vi kommer tilbake til alt dette.

Uansett, akkurat som sin forgjenger i embetet, insisterer Lubna Jaffery å bli omtalt med fornavn.

Lubna Jaffery
Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Hun ler en høy og absolutt klukkende bergensk latter ved tanken på å bli omtalt ved tittel.

– Du må slå meg hardt i hodet om jeg blir høy på meg selv, sier hun.

En stayerevne som få andre

Politikeren Lubna Jaffery er for øvrig vant til å slå, om enn slå tilbake. Senere i dette intervjuet vil hun også slå tilbake mot Kontekst.

Da hun som 17-åring i 1997 debuterte som skolevalgsdebattant på Rubbestadneset yrkesskole, fikk hun hele forsiden av BA under overskriften «Pepet ut – men Lubna slo tilbake».

26 år senere, da hun i sommer debuterte som kultur- og likestillingsminister etter Anette Trettebergstuens sjokkerende exit, ble hun portrettert av Aftenposten. Tittelen «Lubna Jaffery slår tilbake» refererte (i størst grad) til at hun fysisk slo tilbake mot mobbere under oppveksten, men også at hun i politikken har slått tilbake verbalt.

Som på Rubbestadneset, hvor BA altså ryddet forsiden for et av disse slagene. «Jeg lurer på hvorfor dere buer på meg. Er det fordi jeg har mørk hudfarge?» spurte Jaffery salen under skoledebatten. Da ble det stille.

– Jeg har blitt kalt for ‘comeback kid’ lokalt, sier Jaffery, nå statsråd, på den andre siden av bordet på kontoret hennes i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Lubna Jaffery i BA i 1999
Ilddåp: På forsiden av BA i 1997. Foto:Faksimile BA


Det mest synlige skiftet av dekor fra Trettebergstuen sin tid, er at der hvor en David Bowie-plakat tidligere hang, er det nå abstrakt kunst. Det er uansett ikke så viktig.

Det som er viktig, for Jaffery, er de politiske sakene. Det er der hun gjør comebackene sine, selv om hun den gang på Rubbestadneset endte opp med 6.6 % av stemmene, mens FrP og Fedrelandspartiet fikk 59 %. Men så var det også et noe fiendtlig innstilt publikum.

Hun bruker et comeback-eksempel fra den gang hun gikk på taekwondo:

– Treneren min sa at jeg ikke hadde den beste teknikken, men at jeg hadde en stayerevne som få folk har. Det er kanskje noe jeg også har brukt i politikken.

– Jeg er ikke den som har vært lengst fremme på forsidene alltid, men jeg har vært god til å jobbe hardt. Det er det som har gitt resultater.

En kulturminister som vil jobbe for mer kultur

– Altså, jeg kommer ikke med noen lekkasjer til deg, sier Jaffery.

Kontekst har spurt om statsbudsjettet. Om kulturbudsjettet blir romsligere i år, slik det ryktes, eller om det i samsvar med forventet KPI-brems også blir brems i budsjettet.

– Men for å si det sånn: jeg er fornøyd.

– Du er fornøyd?

– Jeg er fornøyd.

Jaffery sier at departementet er opptatt av at det er ingen motsetning mellom satsing på nasjonale institusjoner, lokale institusjoner, eller regionale institusjoner.

– I fjor var beskjeden at budsjettet var stramt. Er det fremdeles stramt?

– Altså, statsbudsjettet er fremdeles stramt fordi det fremdeles er krevende tider. Så må vi se internt i regjeringen hvor vi strammer inn.

– Men jeg har sagt det før og sier det igjen; vi skal ikke ha mindre kultur, vi skal ha mer kultur. Og det vil jeg jobbe for.

Og mer vil hun ikke røpe.

OSLO 20000518. Arbeiderparti-kvinnenes utvalg som har vurdert tiltak mot tvangsekteskap, presenterte sine forslag. F.v.: Bente B. Rasmussen, Marit Nybakk, Karin Yrvin og Lubna Jaffery.
Med Arbeiderpartiets utvalg som vurderte tiltak mot tvangsekteskap i år 2000. F.v.: Bente B. Rasmussen, Marit Nybakk, Karin Yrvin og Lubna Jaffery. Foto:Per Løchen / NTB

De store kulturinstitusjonene har i alle tilfeller merket stramheten. Operaen skal kutte 40 millioner kroner som følge av at kostnadene øker mer enn inntektene.

– Det er jo ulike grunner til at de store institusjonene sliter. Det er jo både den situasjonen vi befinner oss i nå, med inflasjon og dyrtid. Men det er også åtte år med ABE-kutt, som man ikke har klart å ta igjen.

– Og det er alvorlig. Vi snakker med institusjonene, for vi vil jo ikke at det skal gå utover den kunstneriske produksjonen.

Og hva med Hurdalsplattformens målsetting om 1 % av statsbudsjettet til kultur?

– Jeg vet at mange er opptatt av den prosenten. Men det er krevende tider, så vi får vente og se til statsbudsjettet legges frem om vi er noe nærmere, sier Jaffery.

Og hun vil ikke røpe mer her heller.

En type innvandrerdriv

Bør Musikk-Norge være bekymret over at musikkministeren ikke velger noe norsk musikk når hun er på «platedate» på NRK radio? «Overhodet ikke», sier Jaffery og poengterer at radiosendingens format ikke er basert på hva man helst hører på, men heller sanger som passer spesifikke anledninger.

Jaffery inviterer Kontekst til å se på musikksamlingen hennes på telefonen. For tiden går det visst mye av blant annet Sundfør, Karpe, Bjella og Ånnevik.

Bergen 20210811. Pressekonferanse om nye koronatiltak med fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery, helsebyråd Beate Husa, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og smittevernoverlege Egil Bovim.
Som fungerende byrådsleder i Bergen i 2021, presenterte Jaffery nye koronatiltak. Her med helsebyråd Beate Husa, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og smittevernoverlege Egil Bovim. Foto:Marit Hommedal / NTB

I Studio 2 sin sending trekker Jaffery imidlertid frem den pakistanske qawwali-sangeren Nusrat Fateh Ali Khan, som minner henne om barndom og faren hennes, som minnet han igjen om landet han forlot som arbeidsflyktning.

– For det er jo en del av min identitet også, min fars identitet, sier Jaffery.

Det var situasjoner, jobbintervjuer, i oppveksten hvor Jaffery «nærmest måtte bevise at jeg snakket norsk», eller ble spurt om hvordan «min muslimske bakgrunn ville påvirke jobben».

– På bloggen din, i 2009, skrev du i en post hvor du var på Obamas innsettelse i Washington D. C: ‘faren min sa alltid til meg at jeg måtte jobbe dobbelt så hardt, dobbelt så mye for å oppnå det de «vanlige» kunne’Føler du at du har måttet jobbe dobbelt så hardt?

– Både ja og nei. Jeg har jo jobbet veldig hardt. Det er en type innvandrerdriv, som det kalles i statistikken. Hjemmefra var beskjeden tydelig, at mitt politiske engasjement ikke skulle gå utover skolearbeidet. Det var viktig at jeg fikk utdannelse. For foreldrene mine har ofret mye for at jeg skulle få den sjansen. Og da ble det en god del arbeid både under og ved siden av studiene.

– Men i politikken så føler jeg ikke at jeg har måttet jobbe dobbelt så hardt som alle andre. Politikken har vært en arena der det holder at du har et engasjement, og hvor jeg har blitt tatt imot på like vilkår.

En plutselig provoserende påstand

Toppolitikere evner å veksle mellom uttrykt glede og irritasjon som kun skuespillere kan. I hvert fall de gode. Det skulle kanskje bare mangle, de trener jo på slikt. Politikerne altså.

Så når Kontekst påstår at Jaffery fremstår mer som en idrettsminister enn en kulturminister, endrer stemningen seg til det et mer tabloid format ville beskrevet som ‘aggressiv’. Eller i hvert fall ‘spent’.

(fortsetter under)

Oslo 20230628. Statsminister Jonas Gahr Støre presenterer Lubna Jaffery som kultur- og likestillingsminister etter Anette Trettebergstuen som sist fredag varslet sin avgang. Foto:
Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte Lubna Jaffery som kultur- og likestillingsminister på Slottsplassen i sommer. Foto:Geir Olsen / NTB

Ansiktsuttrykket hennes endrer seg i hvert fall markant, og blir, for å dra en håpløs parallell, som statsbudsjettet, altså stramt. Statsråden er ikke enig i påstanden. Hun må faktisk beherske seg.

– Jeg er jo kultur- og likestillingsminister

Og en kultur- og likestillingsminister er, åpenbart, mer enn bare det.

«Det er jo litt rart å si at jeg ikke har hatt kontakt med musikkfeltet»

– Denne uken har jeg jobbet mest med likestillingspolitikk. Jeg har møtt representanter for de funksjonshemmede, jeg har møtt representanter for de skeive. Etterpå skal jeg besøke Musikk i Innlandet. Forrige uke var det masse mediepolitikk, sier Jaffery.

– Så vet jeg at pressen har vært veldig opptatt av idrettsbiten, kanskje fordi jeg har nevnt det som noe som er viktig for meg.

– … og som også er også synlig på Instagram-profilen din.

– Ja, tja, nå tror jeg ikke at … ja, ja, det at jeg heier på det norske landslaget skulle kanskje bare mangle som kulturminister.

– Men det som også er tydelig på, og som kanskje ikke du har fått med deg på Instagram-profilen, er alle konsertene jeg er på, som jeg også legger ut stories fra.

– Det ser jeg også, men det har kommet noen reaksjoner på kontakten med de norske kulturorganisasjonene.

– Nå ja, hvilke reaksjoner da?

– At det er lite kontakt. Og dette arbeidet med musikk-NOU-en som

– Men altså, den NOU-en ble jo lagt ned før jeg ble kulturminister. Så det er jo litt rart å si at jeg ikke har hatt kontakt med musikkfeltet. Jeg var på Bylarm for noen uker siden. Jeg har vært på Øyafestivalen, jeg har vært på Riddu Riddu og på Moldejazz. Det er ikke helt rettferdig, vil jeg si.

– Og den NOU-en, ble som sagt satt ned av den forrige ministeren. Jeg er glad for å ha den NOU-en på musikkfeltet. Det er den første i historien på kulturfeltet. Og så er det alltid uenigheter om hvem skal sitte i utvalg, eller ikke sitte i utvalg. Det er jeg veldig rolig på. Jeg tar ikke det som et signal på at jeg har dårlig kontakt med musikkfeltet.

Oslo 20230818. Kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) møter idrettspresident Zaineb Al-Samarai i Oslo fredag.
Venn av idretten: Jaffery møter idrettspresident Zaineb Al-Samarai. Foto:Terje Pedersen / NTB

– Skal vi heller snakke om AI?

– Ja! sier Jaffery, og er med ett veldig blid.

Kun mennesker kan eie åndsverk

Kontekst stiller ikke spørsmålet som ChatGPT mener at vi skal stille Jaffery. Spørsmålet er for dumt.

Inngangen blir da heller, som nevnt, det klønete «skal vi heller snakke om AI?» .

– Eller KI, som vi kaller det her i kulturdepartementet.

– Om du vil.

– Nei, ikke om du vil. Det er sånn det er, det heter KI.

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har bevilget en milliard til å komme KI i møte. Men det skal først og fremst gå til forskning, ikke lovgivning, noe blant andre Nopas styreleder Ole Henrik Antonsen har reagert på.

«Jeg skjønner at bransjen er bekymret for at dette er nok, og da er mitt svar: vi må se om dette er nok.»

Lubna Jaffery om regjeringens arbeid med KI

– Den forrige regjeringen og Nicolai Astrups digitaliseringsstrategi er helt utdatert i dag. ChatGPT var ikke nevnt med et ord i den strategien. Og nå kommer vi med en ny. Og den kommer sikkert også til utdatert om tre år. Men dette er jo KDD-ministerens sitt bord, sier Jaffery.

Men hun sier at hun forstår veldig godt bekymringen til flere deler av kulturbransjen, spesielt knyttet til åndsverk.

– Det er kun mennesker som kan ha åndsverk. Data, roboter, kan ikke eie åndsverk. Og vi har en åndsverklov som er plattformnøytral, altså teknologinøytral og gjelder også innenfor dette feltet.

– Og så skjønner jeg at bransjen er bekymret for at dette er nok, og da er mitt svar: vi må se om dette er nok.

Jaffery trekker frem EU. Norge er et lite land. Utvikling av lovgiving sammen med Europa. Digitalmarkedsføringsdirektivet og KI-forordningen.

Lubna Jaffery
– Jeg kommer til å ta initiativ, sier Jaffery om regjeringens kulturbransjesamarbeid om kunstig intelligens. Foto:Ronja Sagstuen Larsen

– Men er det riktig å vente på Europa når vi ser hvor lang tid det tar …

– Det tar ikke lang tid. Digitalmarkedsføringsdirektivet kommer på høring ganske snart. Og så klart; lovverket går ikke like fort som KI-utviklingen. Men det er veldig dumt hvis Norge lager sitt eget regelverk som ikke er i harmoni med resten av Europa. Jeg mener at harmonisering er viktig.

– Men med et såpass organisert musikkfelt, hvorfor skal ikke Norge kunne være litt i forkant av resten av Europa?

– Poenget er jo det at vi har, nettopp som du sier, godt organisert musikkliv, derfor har vi også en godt utviklet åndsverklov, som bransjen var med og utviklet i sin tid.

Hun avslutter:

– Men jeg opplever akkurat nå at debatten blir litt sånn, ‘ja, men dette er ikke godt nok, og Norge må gå foran’. Og at vi ikke vi er opptatt av alle disse problemstillingene som kulturfeltet nå har med KI, men det er vi.

– Vi har hatt flere møter med bransjen og jeg kommer til å ta initiativ til at vi skal snakke mer om disse problemstillingene. Døren min er åpen.